Szybkie ciasta ziemniaczane
Łatwe przepisy i proste składniki, a jaki pyszny efekt! Takie smakołyki podane z sosem mogą być samodzielnym daniem albo dodatkiem do pieczeni czy gulaszy na obiad.
Wytrawny strudel z masą twarogową
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3-4 szczypty soli. 1/2 szkl. wody wymieszaj z olejem i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na 20 minut.
2. Ziemniaki obierz, gotuj 15 min w osolonej wodzie. Wyjmij, pokrój w kostkę. Migdały posiekaj, zrumień na suchej patelni. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wędlinę pokrój w słupki.
3. Ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posyp go ziemniakami, migdałami, wędliną i tymiankiem. Posmaruj twarogiem. Zwiń. Zlep końce.
4. Strudel ułóż na natłuszczonej blasze. Posmaruj olejem. Piecz 20 min w 180°C. Podaj z sosem z papryki: 4 papryki upiecz, obierz, zmiksuj z 1/4 szkl. oliwy. Przypraw solą i chili.
Babka kresowa
1. Ziemniaki, obierz, umyj, gotuj w posolonym wrzątku 20 minut. Odcedź, jeszcze ciepłe utrzyj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do piure. Wsyp obie mąki. Masę dopraw gałką, majerankiem, solą i pieprzem.
2. Boczek pokrój w kostkę. Wysmaż na suchej patelni. Zdejmij. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu z boczku.
3. Boczek i zeszklone cebule dodaj do masy z ziemniaków. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do ciasta.
4. Ciasto przełóż do formy na babkę (śr. ok. 22 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz 70 minut. Jako dodatek podawaj np. sos z pomidorów: sparz 1 kg pomidorów. Obierz je i oczyść. Miąższ duś 10 minut na 1 łyżeczce masła. Zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i bazylią.
Placek z kurczakiem
Sposób przygotowania
1. Masło stop, odstaw do przestudzenia. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Mocno odciśnij. Cebule obierz, drobniutko posiekaj albo grubo zetrzyj, tak jak ziemniaki na ciasto. Starte ziemniaki oraz cebulę wymieszaj w miseczce z jajkami oraz stopionym masłem. Mięso porwij na kawałeczki, wrzuć do masy ziemniaczanej. Przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
2. Formę (30 x 20 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tarta. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Placek piecz godzinę w 180 st. C. W tym czasie przygotuj dodatki, np. sos meksykański: pokrój w kosteczkę: 2 kolorowe papryki, 4 oczyszczone pomidory, 1 obraną cebulę i 2 ząbki czosnku. Warzywa duś na 2 łyżkach oliwy 15 minut. Sos przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku.