Reklama

Szybkie ciasta ziemniaczane

Łatwe przepisy i proste składniki, a jaki pyszny efekt! Takie smakołyki podane z sosem mogą być samodzielnym daniem albo dodatkiem do pieczeni czy gulaszy na obiad.

Wytrawny strudel z masą twarogową

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 4–5 ziemniaków
  • 5 łyżek migdałów bez skórki
  • 20 dag twarogu utartego z 5 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany
  • 10 dag wędliny drobiowej
  • 4 łyżki posiekanego tymianku
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do blachy
  • olej do posmarowania strudla

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3-4 szczypty soli. 1/2 szkl. wody wymieszaj z olejem i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na 20 minut. 

2. Ziemniaki obierz, gotuj 15 min w osolonej wodzie. Wyjmij, pokrój w kostkę. Migdały posiekaj, zrumień na suchej patelni. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wędlinę pokrój w słupki. 

3. Ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posyp go ziemniakami, migdałami, wędliną i tymiankiem. Posmaruj twarogiem. Zwiń. Zlep końce. 

4. Strudel ułóż na natłuszczonej blasze. Posmaruj olejem. Piecz 20 min w 180°C. Podaj z sosem z papryki: 4 papryki upiecz, obierz, zmiksuj z 1/4 szkl. oliwy. Przypraw solą i chili.

Reklama


Babka kresowa

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5–6 jajek
  • 3 duże cebule
  • 20 dag wędzonego chudego boczku
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i mąka do formy

1. Ziemniaki, obierz, umyj, gotuj w posolonym wrzątku 20 minut. Odcedź, jeszcze ciepłe utrzyj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do piure. Wsyp obie mąki. Masę dopraw gałką, majerankiem, solą i pieprzem. 

2. Boczek pokrój w kostkę. Wysmaż na suchej patelni. Zdejmij. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu z boczku. 

3. Boczek i zeszklone cebule dodaj do masy z ziemniaków. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do ciasta. 

4. Ciasto przełóż do formy na babkę (śr. ok. 22 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz 70 minut. Jako dodatek podawaj np. sos z pomidorów: sparz 1 kg pomidorów. Obierz je i oczyść. Miąższ duś 10 minut na 1 łyżeczce masła. Zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i bazylią. 


Placek z kurczakiem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 4 małe cebule (najlepiej szalotki)
  • 2/3 kostki masła
  • ok. 50 dag pieczonego lub gotowanego mięsa drobiowego (może być kurczak, ale najlepszy placek wychodzi z mięsem kaczki lub gęsiną)
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy


Sposób przygotowania

1. Masło stop, odstaw do przestudzenia. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Mocno odciśnij. Cebule obierz, drobniutko posiekaj albo grubo zetrzyj, tak jak ziemniaki na ciasto. Starte ziemniaki oraz cebulę wymieszaj w miseczce z jajkami oraz stopionym masłem. Mięso porwij na kawałeczki, wrzuć do masy ziemniaczanej. Przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 

2. Formę (30 x 20 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tarta. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Placek piecz godzinę w 180 st. C. W tym czasie przygotuj dodatki, np. sos meksykański: pokrój w kosteczkę: 2 kolorowe papryki, 4 oczyszczone pomidory, 1 obraną cebulę i 2 ząbki czosnku. Warzywa duś na 2 łyżkach oliwy 15 minut. Sos przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama