Szybkie ciasta ziemniaczane

Łatwe przepisy i proste składniki, a jaki pyszny efekt! Takie smakołyki podane z sosem mogą być samodzielnym daniem albo dodatkiem do pieczeni czy gulaszy na obiad.

Wytrawny strudel z masą twarogową

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 4–5 ziemniaków
  • 5 łyżek migdałów bez skórki
  • 20 dag twarogu utartego z 5 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany
  • 10 dag wędliny drobiowej
  • 4 łyżki posiekanego tymianku
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do blachy
  • olej do posmarowania strudla

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3-4 szczypty soli. 1/2 szkl. wody wymieszaj z olejem i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na 20 minut. 

2. Ziemniaki obierz, gotuj 15 min w osolonej wodzie. Wyjmij, pokrój w kostkę. Migdały posiekaj, zrumień na suchej patelni. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wędlinę pokrój w słupki. 

3. Ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posyp go ziemniakami, migdałami, wędliną i tymiankiem. Posmaruj twarogiem. Zwiń. Zlep końce. 

4. Strudel ułóż na natłuszczonej blasze. Posmaruj olejem. Piecz 20 min w 180°C. Podaj z sosem z papryki: 4 papryki upiecz, obierz, zmiksuj z 1/4 szkl. oliwy. Przypraw solą i chili.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje