Szybkie ciasta ziemniaczane

Strudel z ziemniakami
Strudel z ziemniakami123RF/PICSEL

Wytrawny strudel z masą twarogową

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 4–5 ziemniaków
  • 5 łyżek migdałów bez skórki
  • 20 dag twarogu utartego z 5 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany
  • 10 dag wędliny drobiowej
  • 4 łyżki posiekanego tymianku
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do blachy
  • olej do posmarowania strudla

Sposób przygotowania

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Babka z ziemniakami
Babka z ziemniakami123RF/PICSEL

Babka kresowa

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5–6 jajek
  • 3 duże cebule
  • 20 dag wędzonego chudego boczku
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i mąka do formy
Przepis na szwajcarski placek ziemniaczanyInteria KulinariaInteria Kulinaria
Placek z kurczakiem
Placek z kurczakiem123RF/PICSEL

Placek z kurczakiem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 4 małe cebule (najlepiej szalotki)
  • 2/3 kostki masła
  • ok. 50 dag pieczonego lub gotowanego mięsa drobiowego (może być kurczak, ale najlepszy placek wychodzi z mięsem kaczki lub gęsiną)
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?