Szybkie i słodkie śniadanie – francuskie tosty z owocami
Roztrzepać jajka razem z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzać olej.
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake)
- 2 jajka
- 80ml mleka
- 1 łyżka cukru
- ulubione owoce (np. banan, maliny, truskawki)
- olej rzepakowy do nawilżenia patelni
- opcjonalnie: miód, sos czekoladowy, syrop klonowy
Sposób przygotowania:
1. Roztrzepać jajka razem z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Kromki chleba wymoczyć w jajku.
2. Następnie wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu, ok. 1 minuty z każdej strony. Gotowe kromki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
3. Podawać ciepłe, z ulubionymi owocami, polane sosem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym.