Szybkie wypieki
Święta za pasem, a wypieków brak? W takiej sytuacji można sobie poradzić sięgając po przepisy na łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasta, które zawsze się udają.
Klasyczna babka
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wyciskamy z cytryn sok, przelewamy go do szklanki (jeśli chcemy zrobić polewę, 1/3 soku odstawiamy na później), a skórki ścieramy na małych oczkach tarki.
2. Masło ucieramy w dużej misce z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie cytrynowe skórki, sok i aromat. Mieszamy, aż składniki się połączą.
3. Formę do babki natłuszczamy margaryną, wlewamy doń powstałe ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni "do suchego patyczka". W praktyce będzie o ok. 45-50 min.
4. Cukier puder mieszamy z 1/3 pozostawionego cytrynowego soku. Tak powstałą lukrową polewą delikatnie oblewamy upieczoną babkę.
RADA:
Wszystkie składniki, których będziemy używać muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki. Jeśli nie chcemy polewy lukrowej, możemy po prostu posypać babkę cukrem pudrem.
Ciasto zebra
1. Oddzielamy białka jajek od żółtek
2. Ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.
3. Gdy białka będą ubite dodajemy do nich żółtka i miksujemy całość.
4. Mąkę przesiewamy do miski. Przesianą dodajemy stopniowo do jajek, mieszamy, wlewamy szklankę wody gazowanej i olej - partiami, naprzemiennie, po każdej porcji mieszamy całość. Dodajemy proszek do pieczenia i aromat, mieszamy jeszcze chwilę.
5. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do dwóch osobnych naczyń. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao, mieszamy, do drugiej - dwie łyżki mąki i również mieszamy.
6. Tortownicę natłuszczamy margaryną i oprószamy niewielką ilością mąki.
7. Do tortownicy przekładamy ciasta warstwami - naprzemiennie - dwie łyżki ciemnego, dwie łyżki białego i tak aż do wyczerpania składników.
8. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.
Ciasto sióstr urszulanek
1. W rondelku umieszczamy margarynę, kakao i cukier, zalewamy całość szklanką mleka, stawiamy na niewielkim ogniu, zagotowujemy często mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą, by powstała jednolita masa. Zdejmujemy ją z ognia i studzimy.
2. Dwa całe jajka wbijamy do osobnego naczynia, dodajemy dwa żółtka z pozostałych jajek (białka odlewamy, bo wykorzystamy je za chwilę), miksujemy jajka z żółtkami, aż otrzymamy jednolitą masę. Nie przestając miksować dodajemy do niej przestudzoną masę kakaową. Do całości dodajemy łyżkę proszku do pieczenia oraz mąkę przesianą przez sito. Starannie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
3. Dwa odłożone białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, mieszamy.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (w opcji góra-dół) i pieczemy ciasto przez 25 min.
5. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy ostrym nożem wzdłuż, smarujemy wierzch dolnej połowy marmoladą i przykrywamy ją ostrożnie drugą połową ciasta. Gotowe odstawiamy na godzinę.
Ciasto z bakaliami
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, jajka, twaróg, masło, mąkę i cukier puder. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Powinno mieć dość rzadką konsystencję.
2. Do ciasta dodajemy bakalie, starannie mieszamy.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia (można też formę natłuścić i oprószyć mąką). Pieczemy ciasto 70 min. w temp. 180 stopni.