Szynka Virginia krok po kroku

Składniki: 1 szynka peklowana, 2 jabłka, 3 cebule, 250 g brązowego syropu cukrowego, 200 ml octu winnego, 3 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu, ok.20 goździków, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka gorczycy, 200 ml sherry, 1,25 kg słodkich ziemniaków, sól, 3 łyżki sklarowanego masła, puszka kolb kukurydzy, olej

article cover
Smacznego

Szynka Virginia krok po kroku

Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika (200 st. C) na 1 h. po 20 minutach polać 200 ml wody i sherry.
Warzywa podsmażyć na sklarowanym maśle na złoty kolor, oprószyć cynamonem.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, kolby kukurydzy w plastry.
Szynkę wyjąć, odciąć skórę, mieso  naszpikować goździkami, posypać cynamonem wymieszanym z  gorczycą.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas