Reklama

Reklama

Szynka zbójnicka na kiszonej kapuście

Wyrazista w smaku pieczeń, w sam raz na obiad w większym gronie


Czas przyrządzenia: ok. 3 godziny
Składniki dla: 6

Składniki

  • 2 kg peklowanej szynki wieprzowej ze skórą i grubą warstwą tłuszczyku
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki smalcu (ew. oleju)
  • 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 jagody
  • jałowca
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól, mielony czarny pieprz, natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Reklama

1. Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Skórę ponacinaj w drobną kratkę. Posyp ze wszystkich stron pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posmaruj nim szynkę. Przyprawy wcieraj kilka minut w mięso.

2. W brytfance mocno rozgrzej połowę smalcu. Włóż mięso, obsmaż je szybko na dużym płomieniu. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 2 i 1/2-3 godziny. W czasie pieczenia szynkę polewaj od czasu do czasu wodą (a jeszcze lepiej bulionem warzywnym). Po około 2 godzinach pieczenia zwiększ temperaturę do 225 st., by wierzch pieczeni ładnie się zrumienił.

3. Cebule obierz, grubo posiekaj. Kapustę odciśnij, ew. potnij na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej pozostały smalec. Zeszklij na nim cebule. Dołóż kapustę, listki laurowe i jagody jałowca. Duś razem ok. 10 minut. Potem dolej sok jabłkowy i gotuj dalej jeszcze 50 minut. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody oraz ze śmietaną. Wlej do kapusty. Ponownie całość zagotuj. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Kapustę wyłóż na półmisek. Ułóż na niej upieczoną szynkę. Podawaj z ziemniakami albo kawałkiem wiejskiego chleba. Gotowe danie udekoruj listkami natki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje