Ta adwentowa zupa smakuje wyśmienicie. Banalna w przygotowaniu
Już za kilka dni rozpoczyna się adwent - czas, w którym rozpoczniemy przygotowywania do Świąt Bożego Narodzenia. Warto już teraz pomyśleć zarówno nad adwentowym jak i wigilijnym menu, aby w ferworze obowiązków i przedświątecznej bieganiny uniknąć niepotrzebnego stresu. Jaka zupa sprawdzi się idealnie na adwentowy obiad? Podpowiadamy.

Spis treści:
- Co jeść w czasie adwentu?
- Co na obiad w czasie adwentu?
- Adwentowa zupa grzybowa na żurku. Przepis krok po kroku
Co jeść w czasie adwentu?
W kościele katolickim adwent nie ma co prawda charakteru pokutnego - tak jak Wielki Post, a bardziej refleksyjny. Mimo wszystko w tym wyjątkowym okresie warto zwracać większą uwagę na posiłki - powinny być one nieco lżejsze, a jednocześnie urozmaicone i odżywcze. Istotne jest, aby w piątki powstrzymywać się od spożywania produktów mięsnych, a w pozostałe dni przygotowywać tradycyjne posiłki z dodatkiem ryb, chudego mięsa, kiszonek, grzybów i świeżych warzyw.
Aby dobrze przygotować się do świąt Bożego Narodzenia, w czasie adwentu warto również zrezygnować z przesadnej ilości słodyczy, alkoholu i produktów, które nie służą zdrowiu. Jeśli zastanawiasz się, co można podać na adwentowy obiad, mamy propozycję na pyszną i odżywczą zupę. Jej smak i aromat zachwyci wszystkich domowników.

Co na obiad w czasie adwentu?
Zupą kojarzącą się ze świętami Bożego Narodzenia poza barszczem czerwonym jest oczywiście grzybowa. Wiele osób przyrządza też w tym czasie tradycyjny, polski żurek. Jeśli połączysz ze sobą te dwa warianty, stworzysz natomiast prawdziwą poezję dla podniebienia, a zarazem zupę, która wprawi w iście bożonarodzeniowy nastrój. Będziesz potrzebować jedynie suszonych grzybów, zakwasu na żurek, ziemniaków i kilku przypraw. Jak zrobić aromatyczną zupę grzybową na żurku? To nic trudnego.
Adwentowa zupa grzybowa na żurku. Przepis krok po kroku
Aby przygotować zupę grzybową na żurku, będzie potrzebować tylko kilku składników.
Składniki
- ok. 50 g suszonych grzybów
- 1 l bulionu warzywnego
- zakwas na żurek
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- ugotowane ziemniaki do podania
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki i zalej 2 szklankami letniej wody, pozostaw na kilka godzin. Możesz również zalać je wrzątkiem i odczekać około godzinę.
2.Następnie grzyby i wodę, w której się moczyły umieść w garnku, dodaj łyżeczkę soli, 3-4 ziela oraz 3-4 listki laurowe. Dodaj bulion i gotuj całość na małej mocy palnika około 20 minut.
3.Do wywaru dodaj zakwas na żurek - na początek jedną szklankę i sprawdź zupa nie jest za mało kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać trochę więcej. Ponownie zagotuj i dopraw do smaku w razie potrzeby.
4.Zupę grzybową podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!







