Podbija polskie festyny i jarmarki. Dawniej była luksusem

InteriaKobieta Redakcja

Kawałki baklawy posypane zmielonymi pistacjami, ułożone blisko siebie na płaskiej powierzchni. Ciasto jest wielowarstwowe i mocno nasączone syropem, dzięki czemu błyszczy. Wierzch każdej porcji pokrywa chrupiąca, rumiana warstwa.
Baklava - co to takiego i jak przygotować w domu?Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Orientalna słodycz, którą warto poznać od kuchni
  2. Jak smakuje baklawa?
  3. Jak zrobić baklawę? Przepis

Orientalna słodycz, którą warto poznać od kuchni

Rządki tradycyjnych baklaw nadziewanych pistacjami, posypanych drobno zmielonymi pistacjami na wierzchu, ułożone równo na tacy.
Wielu z nas miało okazję skosztować baklawy podczas wakacji w Turcji lub na BałkanachMurat Subatli123RF/PICSEL

Jak smakuje baklawa?

Zobacz również:

Jak zrobić baklawę? Przepis

  • 1 opakowanie ciasta filo o wadze 450 g (powinno zawierać ok. 11-12 arkuszy),
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 100 g pistacji,
  • 200 g masła,
  • 250 g miodu,
  • 250 ml wody,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu.
Porcja baklawy z warstwami chrupiącego ciasta filo, polana syropem i obficie posypana posiekanymi pistacjami, ułożona na ozdobnym metalowym talerzu.
Domowa baklawa zachwyca smakiemOkiDokiBot AI Art Generator123RF/PICSEL
  1. W niedużym rondelku umieść wodę, miód oraz sok z cytryny. Zawartość wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia miodu i gotuj na małym ogniu do momentu, aż całość zredukuje swoją objętość o połowę. Powinno zająć to około 15 minut. Zdejmij naczynie z kuchenki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  2. Orzechy posiekaj drobno i wymieszaj z cynamonem. Podziel na trzy części.
  3. Masło roztop, a ciasto filo pokrój w prostokąty lub kwadraty dopasowane rozmiarem do blaszki (w ten sposób uzyskasz przy okazji dodatkowe arkusze - ich większa ilość jest niezbędna w przepisie). Wysmaruj jej wnętrze masłem.
  4. Połóż pierwszy arkusz ciasta. Posmaruj cienką warstwą masła i przykryj kolejnym arkuszem. Czynność powtarzaj - na dnie naczynia żaroodpornego powinno znaleźć się osiem płatów ciasta.
  5. Wysyp pierwszą część orzechów i rozmieść je równomiernie na całej powierzchni. Przykryj kolejnymi dwoma arkuszami ciasta filo posmarowanymi masłem.
  6. Pora na kolejną porcję orzechów i dwa arkusze ciasta - postępuj analogicznie, jak do tej pory.
  7. Rozłóż równomiernie trzecią część orzechów i przykryj kolejnymi pięcioma-sześcioma warstwami ciasta z masłem.
  8. Tak przygotowany deser pokrój na małe kawałki (kwadraty, romby lub trójkąty). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20-25 minut. Wierzch powinien być zarumieniony.
  9. Chłodnym syropem polej gorące ciasto. Przed degustacją musi porządnie ostygnąć. Domową baklawę możesz udekorować dodatkową porcją posiekanych orzechów.
Kolorowe dania kuchni azjatyckiej z miseczką ryżu, talerzem zielonej fasoli edamame, kęsami mięsa z sezamem oraz świeżymi warzywami i cytryną, na których widoczne jest logo portalu oraz napis 'kuchnia'.
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
„Ewa gotuje”: Eklery z bitą śmietanąPolsat