Podbija polskie festyny i jarmarki. Dawniej była luksusem
Słodka, bogata w smaku, kojarząca się z luksusem - baklawa to jeden z najsłynniejszych deserów kuchni orientalnej i bałkańskiej. Można ją spotkać w cukierniach niemal na całym świecie, stała się również przebojem na polskich jarmarkach. Nie wszyscy wiedzą, że jej przygotowanie w domowym zaciszu wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.

Spis treści:
- Orientalna słodycz, którą warto poznać od kuchni
- Jak smakuje baklawa?
- Jak zrobić baklawę? Przepis
Orientalna słodycz, którą warto poznać od kuchni
Baklawa (stosować można również pisownię "baklava") to deser z długą historią. Przez wieki zachwycała smakoszy i stanowiła przysmak dostępny tylko dla najbogatszych elit społecznych. Choć jej smak nadal pozostaje wyborny, w kwestii dostępności zmieniło się sporo. I całe szczęście! Frykas ten jest serwowany zarówno w tradycyjnych cukierniach, jak i na festynowych stoiskach.
A skąd pochodzi baklawa? Zdania na ten temat są podzielone. Trudno jednoznacznie stwierdzić, kto był pionierem w przygotowaniu receptury bazującej na cieniutkim cieście filo, orzechach i miodzie. Z racji tego, że pierwsze zapiski na temat deseru można znaleźć w pamiętnikach kulinarnych Pałacu Topkapi z 1473 roku, baklawę postrzega się jako turecki przysmak.

Nie da się jednak ukryć, że jest doskonale znana także w Grecji, Bułgarii i innych krajach bałkańskich, a także na terenach zaliczających się do Bliskiego Wschodu oraz Azerbejdżanie. Kandydatów do bycia autorem oryginalnego przepisu na baklavę nie brakuje. Jest specjałem na tyle charakterystycznym i pysznym, że trudno się dziwić dyskusjom związanym z tym, komu należy się palma pierwszeństwa w kwestii bycia ojczyzną deseru.
Jak smakuje baklawa?
Ciastko ciężko pomylić z jakimkolwiek innym. Baklavę przygotowuje się z wielu cienkich jak papier warstw ciasta filo, przekładanych mieszanką posiekanych orzechów. Najczęściej wykorzystuje się pistacje, orzechy włoskie oraz migdały. Całość jest zapiekana, a zwieńczeniem całości jest obfity dodatek syropu z miodu, cukru i cytrynowego soku.
Efekt? Baklawa staje się deserem o niezwykle słodkim, intensywnym smaku i chrupiącej strukturze. Zwykle podaje się ją podzieloną na niewielkie porcje, ponieważ ze względu na bogactwo składników jest niezwykle sycąca. Po tych informacjach nie można się dziwić, że do mniej więcej XIX wieku była uznawana za ekskluzywny, luksusowy specjał. Podawano ją podczas hucznych obchodów najważniejszych uroczystości. Trzeba jednocześnie nadmienić, że jej dokładna receptura może się odrobinę różnić w zależności od kraju, w jakim jest przyrządzana.
Jak zrobić baklawę? Przepis
Zrobienie baklawy w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Tym bardziej że skorzystać można z gotowych arkuszy ciasta filo, które jest podstawą wypieku. Samodzielnie przygotowany specjał zadowoli miłośników klasycznych orzechowców oraz osoby stęsknione za smakiem orientalnego deseru.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo o wadze 450 g (powinno zawierać ok. 11-12 arkuszy),
- 150 g orzechów włoskich,
- 100 g pistacji,
- 200 g masła,
- 250 g miodu,
- 250 ml wody,
- sok z jednej cytryny,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:
- W niedużym rondelku umieść wodę, miód oraz sok z cytryny. Zawartość wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia miodu i gotuj na małym ogniu do momentu, aż całość zredukuje swoją objętość o połowę. Powinno zająć to około 15 minut. Zdejmij naczynie z kuchenki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Orzechy posiekaj drobno i wymieszaj z cynamonem. Podziel na trzy części.
- Masło roztop, a ciasto filo pokrój w prostokąty lub kwadraty dopasowane rozmiarem do blaszki (w ten sposób uzyskasz przy okazji dodatkowe arkusze - ich większa ilość jest niezbędna w przepisie). Wysmaruj jej wnętrze masłem.
- Połóż pierwszy arkusz ciasta. Posmaruj cienką warstwą masła i przykryj kolejnym arkuszem. Czynność powtarzaj - na dnie naczynia żaroodpornego powinno znaleźć się osiem płatów ciasta.
- Wysyp pierwszą część orzechów i rozmieść je równomiernie na całej powierzchni. Przykryj kolejnymi dwoma arkuszami ciasta filo posmarowanymi masłem.
- Pora na kolejną porcję orzechów i dwa arkusze ciasta - postępuj analogicznie, jak do tej pory.
- Rozłóż równomiernie trzecią część orzechów i przykryj kolejnymi pięcioma-sześcioma warstwami ciasta z masłem.
- Tak przygotowany deser pokrój na małe kawałki (kwadraty, romby lub trójkąty). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20-25 minut. Wierzch powinien być zarumieniony.
- Chłodnym syropem polej gorące ciasto. Przed degustacją musi porządnie ostygnąć. Domową baklawę możesz udekorować dodatkową porcją posiekanych orzechów.
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl









