Sprawdzone sposoby na ból gardła. Działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo
Sezon jesienno-zimowy wiąże się z częstszymi infekcjami dróg oddechowych, a przeziębieniom, grypie czy innym schorzeniom zazwyczaj towarzyszy silny ból gardła. Sytuację może pogarszać suche powietrze w ogrzewanych mieszkaniach. Tymczasem uciążliwy objaw utrudnia zwykłe funkcjonowanie - uniemożliwia mówienie, a czasem nawet przełykanie posiłków. Poznaj najlepsze domowe sposoby na ból gardła i dowiedz się, jak wspierać organizm w walce z wirusami i bakteriami.

Spis treści:
- Miód i cytryna na ból gardła
- Najlepsze napary ziołowe na ból gardła
- Imbir i goździki na ból gardła
- Syrop z czosnku i cebuli na ból gardła
- Kozieradka na ból gardła
- Jakie płukanki na ból gardła?
Miód i cytryna na ból gardła
Miód i cytryna to najlepsze dodatki do herbaty, które pomagają łagodzić ból gardła. Naturalny miód (najlepszy będzie lipowy, wrzosowy lub gryczany) działa jak balsam i tworzy ochronną powłokę na śluzówkach gardła. Oba składniki działają też przeciwzapalnie i przyspieszają walkę z infekcją.
Najlepsze napary ziołowe na ból gardła
Niezastąpione w czasie bólu gardła są również zioła. Naprzemiennie warto pić napary z szałwii, rumianku czy mięty pieprzowej. Znajdujące się w nich substancje bioaktywne mają silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Działają też nawilżająco i ułatwiają odkrztuszanie flegmy.
Imbir i goździki na ból gardła
Badania nad imbirem wykazały, że znajdujące się w nim substancje mają wysoką skuteczność w walce z paciorkowcami. Imbir działa też przeciwzapalnie i łagodzi objawy przeziębienia. Uporczywy ból gardła pomogą też uśmierzyć goździki. Przyprawy warto więc dodawać w dużych ilościach do gorącej herbaty i pić kilka razy dziennie.
Syrop z czosnku i cebuli na ból gardła
Syrop z czosnku i cebuli to najlepszy naturalny sposób na wzmocnienie układu odpornościowego. Antybakteryjne i przeciwwirusowe działanie czosnku zostało potwierdzone naukowo i zwykło się go nazywać "naturalnym antybiotykiem". Syrop z czosnku i cebuli rewelacyjnie nawilża śluzówki gardła i zmniejsza stan zapalny. W słoiku wystarczy warstwowo ułożyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek, a następnie całość zalać miodem. Po kilku godzinach przechowywania słoika w suchym chłodnym pomieszczeniu trzeba odcisnąć zebrany płyn.

Kozieradka na ból gardła
Badania wykazały, że nasiona kozieradki są szczególnie cenne w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za ból gardła. Zapomniane ziele zawiera wiele silnych substancji o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Nasiona kozieradki wystarczy zaparzać pod przykryciem i pić dwa razy dziennie.
Jakie płukanki na ból gardła?
Przy bólu gardła pomocne są również płukanki na bazie soli (łyżka soli kuchennej na szklankę ciepłej wody) oraz szałwii. Niwelują one stany zapalne i łagodzą ból. Wykazują właściwości antybakteryjne i wspierają naturalny mechanizm walki układu odpornościowego ze szkodliwymi patogenami.
Jeśli marzysz o lekkim, sprawnym ciele i większej energii na co dzień, nie czekaj na poniedziałek. Sprawdź na kobieta.interia.pl, jak krok po kroku wprowadzić zdrowe nawyki i znaleźć aktywność, która naprawdę cię wciągnie.









