Najważniejsza zasada podczas gotowania pierogów. Nie będą się sklejać i rozpadać
Mrożenie pierogów pomaga nie tylko w lepszej organizacji świątecznych, uroczystych posiłków. Umieszczenie ich w zamrażarce ułatwia też przyrządzenie szybkiego obiadu, kiedy w zgiełku codziennych obowiązków nie mamy czasu na przygotowanie złożonej potrawy od podstaw. Zastanawiasz się, co zrobić, aby smakowały jak świeżo zrobione i nie rozpadały się podczas obróbki? Podpowiadamy, jak długo gotować pierogi mrożone. To klucz to tego, aby zachowały idealny kształt i smak.

Z jednej strony może się wydawać, że nie ma prostszego sposobu na szybki obiad. Wyjmujemy paczkę z pierogami z zamrażalnika i wrzucamy je do garnka, a po niedługim czasie możemy zasiadać do stołu. Zdarza się jednak, że pierogi podczas gotowania sklejają się i rozpadają, a cały farsz zostaje smętnie na dnie naczynia. Jak tego uniknąć? Co jakiś czas warto odświeżać sobie podstawowe zasady gotowania.
Spis treści:
- Jaki garnek do gotowania mrożonych pierogów?
- Jak gotować mrożone pierogi, żeby się nie rozpadły?
- Jak długo gotować mrożone pierogi?
Jaki garnek do gotowania mrożonych pierogów?
Wbrew pozorom ma to duże znaczenia. Jeśli chcesz, aby pierogi nie pękały i nie sklejały się podczas gotowania, wybierz duży garnek - odpowiedni będzie szeroki i niski. W takim naczyniu będą miały wystarczającą przestrzeń i łatwo będzie je wyłowić.
Powinno mieć też grube dno, które zapewni równomierne podgrzewanie. Zawsze pamiętaj o tym, że jego wielkość musi być dostosowana do porcji pierogów. Zbyt mały garnek jest jedną z najczęstszych przyczyn, przez które mrożone pierogi podczas gotowania zaczynają się rozpadać i sklejać.
Jak gotować mrożone pierogi, żeby się nie rozpadły?
Najważniejsza zasada brzmi: pierogów nigdy nie rozmrażamy przed gotowaniem. Nieistotny jest w tej kwestii rodzaj farszu. Rozmrażanie przed obróbką termiczną sprawia, że ciasto robi się miękkie, a pierogi pękają.
Mamy już przygotowany odpowiedni garnek, czas przeanalizować proporcje. Zaleca się, aby na każde 100 g pierogów przypadało pół litra wody. Nie doprowadzaj do sytuacji, w której pierogi w garnku będą ściśnięte. Jeśli chcesz podać dużą ilość, np. podczas świątecznej kolacji, gotuj je partiami albo w dwóch naczyniach. Co jeszcze warto wiedzieć?

Pierogi gotuje się w osolonym wrzątku, ale wodę posól dopiero, gdy zacznie wrzeć. Ostrożnie wrzucaj mrożone pierogi - małymi partiami. Zaraz po umieszczeniu ich w wodzie, delikatnie zamieszaj (najlepiej drewnianą łyżką). Dzięki temu nie przykleją się do dna. Gotuj na średnim ogniu, a nie maksymalnym - zmniejsza to ryzyko pękania i rozpadania. Tak przygotowane pierogi zachowają kształt i sprężystość. Farsz też pozostanie na miejscu.
Jak długo gotować mrożone pierogi?
Oto etap, który wśród wielu kucharzy, zwłaszcza początkujących, wzbudza najwięcej wątpliwości. Ile gotować mrożone pierogi? Czas liczymy zawsze od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię - nie od chwili wrzucenia do garnka. Zwykle powinno trwać to 3-5 minut. Dokładny czas zależy od grubości ciasta.
Gdy przychodzi pora na wyłączenie kuchenki, nie wylewaj wody z pierogami z impetem na durszlak. Takie działanie może zniweczyć cały wysiłek włożony w gotowanie i sprawić, że pierogi się rozpadną. Zamiast tego, wyławiaj je przy pomocy łyżki cedzakowej. Na koniec możesz polać je niewielką ilością oleju, aby pierogi się sklejały.
Przekonaj się, jak prosto przygotować pyszne dania, które zachwycą rodzinę i gości. Inspiracje kulinarne czekają na ciebie kobieta.interia.pl/kuchnia. Odkryj nowe smaki i pomysły na każdy dzień.









