Tabbouleh – zabieram cię do Libanu

article cover

Tabbouleh – zabieram cię do Libanu

Ostatnio jadłam tabbouleh, do którego kucharz dodał grillowane kawałki bakłażana i nasiona granatu. Nie trzymaj się sztywno cudzego scenariusza. Eksperymentuj. Kuchenne podróże mogą nas uratować przed marazmem, w który wielu z nas popadło w ostatnich miesiącach. Smaki budzą zmysły. Nie chodzi o objadanie się bez umiaru, ale kosztowanie nowości. Póki co to najbezpieczniejszy sposób podróżowania po świecie. Ewa Koza, mamsmak.com
Ostatnio jadłam tabbouleh, do którego kucharz dodał grillowane kawałki bakłażana i nasiona granatu. Nie trzymaj się sztywno cudzego scenariusza. Eksperymentuj. Kuchenne podróże mogą nas uratować przed marazmem, w który wielu z nas popadło w ostatnich miesiącach. Smaki budzą zmysły. Nie chodzi o objadanie się bez umiaru, ale kosztowanie nowości. Póki co to najbezpieczniejszy sposób podróżowania po świecie. Ewa Koza, mamsmak.com
Chcesz zrobić ją po raz pierwszy? Przygotuj: - 50 gramów kaszy bulgur, - duży pęczek natki, - mały pęczek szczypiorku, - dużego pomidora, - sok z całej cytryny, - sól i pieprz, - trzy łyżki oliwy z oliwek. Ugotowaną kaszę przełóż do dużej, szklanej miski, dodaj umytą i posiekaną zieleninę, pokrojonego w kostki pomidora, sok z cytryny i przyprawy. Odstaw na chwile, żeby składniki się przegryzły i gotowe. Tabbouleh mógłby startować w konkursie na najsmaczniejsze i jednocześnie najszybsze w wykonaniu danie. Nie sposób odmówić mu też cennych walorów odżywczych.
Chcesz zrobić ją po raz pierwszy? Przygotuj: - 50 gramów kaszy bulgur, - duży pęczek natki, - mały pęczek szczypiorku, - dużego pomidora, - sok z całej cytryny, - sól i pieprz, - trzy łyżki oliwy z oliwek. Ugotowaną kaszę przełóż do dużej, szklanej miski, dodaj umytą i posiekaną zieleninę, pokrojonego w kostki pomidora, sok z cytryny i przyprawy. Odstaw na chwile, żeby składniki się przegryzły i gotowe. Tabbouleh mógłby startować w konkursie na najsmaczniejsze i jednocześnie najszybsze w wykonaniu danie. Nie sposób odmówić mu też cennych walorów odżywczych.
Wiosną i latem nie szczędźmy zieleniny, nie tylko natki, szczypiorku. Dodatkiem, obok intensywnej mięty, mogą być listki świeżej bazylii. Świetnie komponuje się z tym zestawem również rzodkiewka i świeżo mielony kumin rzymski. Sałatka tak skutecznie budzi zmysł węchu, że do jedzenia zabierają się nawet najbardziej wybredni.
Wiosną i latem nie szczędźmy zieleniny, nie tylko natki, szczypiorku. Dodatkiem, obok intensywnej mięty, mogą być listki świeżej bazylii. Świetnie komponuje się z tym zestawem również rzodkiewka i świeżo mielony kumin rzymski. Sałatka tak skutecznie budzi zmysł węchu, że do jedzenia zabierają się nawet najbardziej wybredni.
Danie jest bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Istnieje wiele odmian tabbouleh. Głównymi składnikami wersji klasycznej są: duża ilość natki pietruszki, kasza bulgur, pomidory, szczypiorek, oliwa i cytryna. Warto żonglować składnikami – adekwatnie do pory roku. Zimą pomidory zamieńmy na pomidorki koktajlowe, a szczypiorek na listki świeżej mięty. Najlepiej sprawdzi się, wyjątkowo intensywna w smaku i aromacie, mięta pieprzowa.
Danie jest bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Istnieje wiele odmian tabbouleh. Głównymi składnikami wersji klasycznej są: duża ilość natki pietruszki, kasza bulgur, pomidory, szczypiorek, oliwa i cytryna. Warto żonglować składnikami – adekwatnie do pory roku. Zimą pomidory zamieńmy na pomidorki koktajlowe, a szczypiorek na listki świeżej mięty. Najlepiej sprawdzi się, wyjątkowo intensywna w smaku i aromacie, mięta pieprzowa.
Czytałam, że tabbouleh może być doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub potraw kuchni wegetariańskiej. Nie wiem dlaczego tylko dodatkiem? U mnie sprawdza się również w roli główniej, zwłaszcza jeśli mamy ochotę na lżejszy obiad lub kolację. Warto przygotować go w różnych wariantach, żeby znaleźć ten, który oczaruje domowników.
Czytałam, że tabbouleh może być doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub potraw kuchni wegetariańskiej. Nie wiem dlaczego tylko dodatkiem? U mnie sprawdza się również w roli główniej, zwłaszcza jeśli mamy ochotę na lżejszy obiad lub kolację. Warto przygotować go w różnych wariantach, żeby znaleźć ten, który oczaruje domowników.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?