Tak „odchudzisz” popularne danie. Perfekcyjne jajka sadzone bez kropli tłuszczu

Jak zrobić idealne jajka sadzone bez dodatku tłuszczu?
Jak zrobić idealne jajka sadzone bez dodatku tłuszczu?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść jajka?

Jak przyrządzać jajka, by były najsmaczniejsze?
Jak przyrządzać jajka, by były najsmaczniejsze?123RF/PICSEL
  • odporność,
  • układ nerwowy — zwłaszcza zdolność koncentracji i zapamiętywania,
  • wzrok,
  • regulowanie ciśnienia tętniczego,
  • zdrowe kości,
  • ładny koloryt skóry,
  • mocne włosy i zmniejszanie ich tendencji do wypadania.

Jajko sadzone nie tylko od święta

Zobacz również:

    Przepis na jajka sadzone na wodzie

    1. Przygotuj niewielką patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Do przygotowania dwóch jajek w zupełności wystarczy patelnia o średnicy maksymalnie 20 centymetrów. W szerokich garnkach istnieje ryzyko zbyt szybkiego parowania wody.
    2. Każde jajko umyj, następnie wbij do miseczki. Dzięki temu unikniesz rozlania się żółtka na powierzchni patelni.
    3. Ustaw małą moc palnika i wlej na patelnię wodę. Na jedno jajko powinna przypadać jedna łyżka płynu.
    4. Smaż do momentu, aż się zetną — dokładnie tak samo, jak w przypadku klasycznych sadzonych.
    5. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
    Jajko sadzone może być podstawą sycącego posiłku
    Jajko sadzone może być podstawą sycącego posiłku123RF/PICSEL

    Czy jajka sadzone trzeba obracać?

    Jajka sadzone w awokadoInteria KulinariaInteria Kulinaria