Tak „odchudzisz” popularne danie. Perfekcyjne jajka sadzone bez kropli tłuszczu
Jajka sadzone to pomysł nie tylko na śniadanie, ale też szybki obiad czy ciepłą kolację. Można nimi udekorować tosty lub zamienić je w apetyczne zwieńczenie domowych burgerów. Na co dzień starasz się unikać smażonych dań, a jednocześnie tęsknisz za tym specjałem? Mamy dobrą wiadomość! Przepis na jajka sadzone na wodzie pozwoli ci zmniejszyć kaloryczność potrawy bez utraty walorów smakowych.
Spis treści:
Dlaczego warto jeść jajka?
W swojej karierze jajka zaliczyły mroczniejszy okres, kiedy zarzucano im negatywny wpływ na zdrowie poprzez podnoszenie poziomu złego cholesterolu. Dziś jednak uwzględnianie ich w jadłospisie rekomendowane jest przez specjalistów z zakresu żywienia. Jeśli nie borykamy się z alergią pokarmową, możemy pozwolić sobie na jedzenie sześciu jaj tygodniowo.
Są cennym źródłem zdrowych tłuszczów oraz białka, a taki zestaw zapewnia uczucie sytości na dłużej. Z tego powodu zaleca się jedzenie jajek na śniadanie, by uzupełnić energię po czasie nocnej regeneracji i przerwy w dostarczaniu ciału paliwa. Chęć sięgnięcia po niezdrowe przekąski zostanie wyeliminowana, więc łatwiej będzie utrzymać w normie masę ciała.
Dodatkowo jajka są też bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A oraz D, a także cynku, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, choliny i luteiny. Taki zestaw pomaga dbać o:
- odporność,
- układ nerwowy — zwłaszcza zdolność koncentracji i zapamiętywania,
- wzrok,
- regulowanie ciśnienia tętniczego,
- zdrowe kości,
- ładny koloryt skóry,
- mocne włosy i zmniejszanie ich tendencji do wypadania.
Jajko sadzone nie tylko od święta
Jajko sadzone to prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa, którą można urozmaicać najróżniejszymi dodatkami. Mimo to wielu jej wielbicieli pozwala sobie na degustację sporadycznie. Wszystko przez sposób przygotowania, który wiąże się ze smażeniem jajek na tłuszczu. Zwiększa to kaloryczność dania, czego wielu z nas stara się unikać jak ognia, próbując schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała. Umiejętność zrobienia jajek sadzonych na wodzie pozwoli cieszyć się smakiem potrawy bez dietetycznych wyrzutów sumienia.
Przepis na jajka sadzone na wodzie
Uważasz, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc jajka sadzone bez oleju czy masła nie mają szansy się udać? Czas na kulinarny eksperyment, który udowodni, że jajka sadzone bez tłuszczu to jeszcze pyszniejsze i delikatniejsze w smaku danie.
Jak zrobić jajka sadzone na wodzie?
- Przygotuj niewielką patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Do przygotowania dwóch jajek w zupełności wystarczy patelnia o średnicy maksymalnie 20 centymetrów. W szerokich garnkach istnieje ryzyko zbyt szybkiego parowania wody.
- Każde jajko umyj, następnie wbij do miseczki. Dzięki temu unikniesz rozlania się żółtka na powierzchni patelni.
- Ustaw małą moc palnika i wlej na patelnię wodę. Na jedno jajko powinna przypadać jedna łyżka płynu.
- Smaż do momentu, aż się zetną — dokładnie tak samo, jak w przypadku klasycznych sadzonych.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
Czy jajka sadzone trzeba obracać?
Manewr ten wzbudza wątpliwości — zwłaszcza początkujący kucharze zastanawiają się, czy potrzebne jest przewracanie jajka sadzonego na drugą stronę. Lepiej tego nie robić, aby uzyskać idealną konsystencję żółtka. To szczególnie ważne, jeśli lubisz je w wersji płynnej. Dla pewności, że białko jest wystarczająco ścięte, na ostatnią minutę smażenia przykryj patelnię pokrywką. To dużo bezpieczniejsze rozwiązanie, gwarantujące zdrowy i smaczny posiłek.
Jajka sadzone wykładaj ostrożnie na talerze przy pomocy drewnianej lub silikonowej szpatułki. Świetnie prezentują się i smakują posypane szczypiorem albo koperkiem.
Polecamy: