Tanie dania z ziemniaków

Ugotowałaś za dużo ziemniaków na obiad? I dobrze, bo łatwo przygotujesz z nich pyszny posiłek na kolejny dzień. Oszczędzisz przy tym czas i pieniądze!

Zapiekane ziemniaki
Zapiekane ziemniaki123RF/PICSEL

Ziemniaki faszerowane

Wydrąż środki, rozgnieć je, wymieszaj z pokrojoną szynką, boczkiem lub podsmażonymi pieczarkami. Nałóż do ziemniaków, posyp tartym żółtym serem i zapiecz.

Ziemniaki podsmażane

Na patelnię wlej olej, wrzuć dwa przekrojone ząbki czosnku. Gdy się zrumienią, zdejmij je z patelni i włóż ziemniaki. Obsmaż ze wszystkich stron. Podawaj z kefirem.

Jeśli gotowałaś ziemniaki za długo i rozpadają się, potnij je w plastry.

Sałatka z ziemniaków

Do ziemniaków dodaj posiekane: szczypior, rzodkiewkę, jajko na twardo, wędlinę, kiszony ogórek. Delikatnie domieszaj majonez.

Omlet z ziemniaków

Ziemniaki, pokrojoną cebulę, boczek i paprykę podsmaż. Roztrzep 4–6 jajek, wlej na patelnię. Po dwóch minutach podważ brzeg i zlej jeszcze płynną masę pod spód. Dosmaż pod przykryciem.

Zapiekanka z ziemniaków

Kartofle ułóż w naczyniu, posyp fetą, czosnkiem, solą, pieprzem, zalej śmietaną. Piecz 25 min.

Utłuczone ziemniaki też można wykorzystać. I to na wiele sposobów.

Kotlety z ziemniaków

1/2 kg kartofli, 10 dag tartego żółtego sera, natkę, marynowaną paprykę i jajko zagnieć, uformuj kotlety, obtocz w tartej bułce i usmaż.

Kopytka

Na 1 kg kartofli weź ok. 1 szkl. mąki pszennej, 2–3 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj kopytka. Ugotuj.

Kluski śląskie

Z naczynia wyjmij 1/4 kartofli. Wsyp w to miejsce mąkę ziemniaczaną, dodaj wyjęte ziemniaki, zagnieć ciasto. Uformuj kulki, spłaszcz, zrób wgłębienie, ugotuj.

Spód do tarty

20 dag twarogu utłucz z 1/2 kg ziemniaków, dodaj jajko i 2–3 łyżki mąki pszennej. Wyrób, wylep formę. Piecz 15–20 min.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas