Tanie dania z ziemniaków
Ugotowałaś za dużo ziemniaków na obiad? I dobrze, bo łatwo przygotujesz z nich pyszny posiłek na kolejny dzień. Oszczędzisz przy tym czas i pieniądze!
Ziemniaki faszerowane
Wydrąż środki, rozgnieć je, wymieszaj z pokrojoną szynką, boczkiem lub podsmażonymi pieczarkami. Nałóż do ziemniaków, posyp tartym żółtym serem i zapiecz.
Ziemniaki podsmażane
Na patelnię wlej olej, wrzuć dwa przekrojone ząbki czosnku. Gdy się zrumienią, zdejmij je z patelni i włóż ziemniaki. Obsmaż ze wszystkich stron. Podawaj z kefirem.
Jeśli gotowałaś ziemniaki za długo i rozpadają się, potnij je w plastry.
Sałatka z ziemniaków
Do ziemniaków dodaj posiekane: szczypior, rzodkiewkę, jajko na twardo, wędlinę, kiszony ogórek. Delikatnie domieszaj majonez.
Omlet z ziemniaków
Ziemniaki, pokrojoną cebulę, boczek i paprykę podsmaż. Roztrzep 4–6 jajek, wlej na patelnię. Po dwóch minutach podważ brzeg i zlej jeszcze płynną masę pod spód. Dosmaż pod przykryciem.
Zapiekanka z ziemniaków
Kartofle ułóż w naczyniu, posyp fetą, czosnkiem, solą, pieprzem, zalej śmietaną. Piecz 25 min.
Utłuczone ziemniaki też można wykorzystać. I to na wiele sposobów.
Kotlety z ziemniaków
1/2 kg kartofli, 10 dag tartego żółtego sera, natkę, marynowaną paprykę i jajko zagnieć, uformuj kotlety, obtocz w tartej bułce i usmaż.
Kopytka
Na 1 kg kartofli weź ok. 1 szkl. mąki pszennej, 2–3 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj kopytka. Ugotuj.
Kluski śląskie
Z naczynia wyjmij 1/4 kartofli. Wsyp w to miejsce mąkę ziemniaczaną, dodaj wyjęte ziemniaki, zagnieć ciasto. Uformuj kulki, spłaszcz, zrób wgłębienie, ugotuj.
Spód do tarty
20 dag twarogu utłucz z 1/2 kg ziemniaków, dodaj jajko i 2–3 łyżki mąki pszennej. Wyrób, wylep formę. Piecz 15–20 min.