Tarnina ochroni żyły i tętnice, zniweluje skurcze jelit
Niepozorne, wyglądem przypominające śliwki, owoce tarniny kompleksowo wspierają nasze zdrowie i niwelują dokuczliwe dolegliwości towarzyszące wielu schorzeniom. Pomogą nam między innymi złagodzić skurcze jelit, zminimalizować skutki infekcji dróg moczowych, oczyścić organizm z zalegających w nich zbędnych produktów przemiany materii, ochronić żyły i tętnice oraz uszczelnić naczynka. Owoce tarniny stanowią bardzo aromatyczny dodatek do mięsa czy sosów, a także bazę nalewek. Co jeszcze warto wiedzieć o tarninie? Sprawdźmy.
Co znajdziemy w tarninie?
Niebieskie śliwki tarniny stanowią bogate źródło witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, fitosteroli, pektyny, cukrów, kwasów organicznych oraz garbników. Taka apetyczna mieszanka witamin, składników odżywczych oraz aktywnych substancji sprawia, że tarnina pomaga złagodzić dokuczliwe objawy towarzyszące wielu dolegliwościom.
Jak wykorzystać tarninę?
Owoce tarniny doskonale sprawdzają się w formie suszonej - przykładowo na przetwory albo jako dodatek do mięsa czy sosów, a także na nalewki. Tarninę zaleca się zbierać po przymrozkach, bo staje się mniej cierpka. Niestety, wtedy traci część cennych substancji.
Pamiętaj!
Pestki owoców tarniny są trujące i zjedzenie nawet małej ilości powoduje zatrucia. Większa ilość może wywołać podrażnienia układu oddechowego.
Właściwości tarniny
* Bardzo dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy, między innymi łagodzi skurcze jelit i hamuje biegunki.
* Niweluje infekcje dróg moczowych, wspiera leczenie kamicy i leczenie zapalenia układu moczowego.
* Działa na nasz organizm detoksykująco i przyśpiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
* Chroni żyły i tętnice, obniżając ciśnienie, stężenie trójglicerydów i cholesterolu (LDL), reguluje tego "dobrego".
* Uszczelnia naczynka, zabezpieczając nas przed wylewem.
* Dzięki zawartości garbników działa ściągająco i przeciwzapalnie, a tym samym wzmacnia i leczy dziąsła
* Łagodzi paradontozę, wzmacnia śluzówkę, a także zapobiega nieświeżemu oddechowi.
* Spowalnia starzenie się oka i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
* Poprawia przepływ krwi w drobnych naczynkach, rzadziej występują szumy uszne.
Jak wykorzystać tarninę w lecznictwie?
Nie od dziś wiadomo, że tarninę warto mieć pod ręką i wykorzystywać w celach leczniczych.
Odwar z owoców:
Czubatą łyżkę suszu zalej szklanką wody i gotuj przez 3 minuty. Odstaw na 10 min do przestudzenia. Odcedź i pij po 1/2 szklanki dwa razy dziennie. Odwar warto stosować przy biegunce, infekcjach dróg moczowych oraz przy problemach z nieświeżym oddechem jako płukankę do ust.
Napar z kwiatów tarniny:
Łyżkę suszu zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i parz około dziesięć minut. Pij ciepły napar raz dziennie, szczególnie gdy masz nadciśnienie.
Odwar z kory tarniny:
Łyżkę kory wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i gotuj 3-4 minuty. Odcedź, wypij ciepły. Stosuj przez tydzień przy nawracających infekcjach.