Tarta bostońska z dynią
Aromatyczna i delikatna

Składniki
- ciasto
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- masa
- 50 dag oczyszczonego miąższu dyni
- 2 szkl. mleka
- 2/3 szkl. cukru
- 1 laska wanilii
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka starta z 1 małej pomarańczy
- tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania
1. Masa: dynię pokrój, włóż do garnka. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii dodaj do dyni. Całość zalej mlekiem. Dodaj cukier oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj 25 minut. Wyjmij strączek wanilii, a masę zmiksuj. Wystudź. 2. Spód: składniki ciasta szybko zagnieć. Zawiń w folię. Schładzaj przez 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Formę (o śr. 30 cm) oraz małą blachę, posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kółko. Ze skrawków ciasta wytnij listki. Formę do tarty wylep plackiem, listki ułóż na blasze. Piecz 15 min. 3. Do masy dyniowej dodaj jajka i cynamon. Ponownie zmiksuj. Listki i spód tarty wyjmij z piekarnika. Na spodzie rozsmaruj nadzienie. Ponownie wstaw tartę do piekarnika. Piecz jeszcze 45 minut w temp. 160 st. C. Dobrze wystudź. Udekoruj kruchymi listkami.