Tarta bostońska z dynią
Aromatyczna i delikatna
Sposób przygotowania
1. Masa: dynię pokrój, włóż do garnka. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii dodaj do dyni. Całość zalej mlekiem. Dodaj cukier oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj 25 minut. Wyjmij strączek wanilii, a masę zmiksuj. Wystudź.
2. Spód: składniki ciasta szybko zagnieć. Zawiń w folię. Schładzaj przez 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Formę (o śr. 30 cm) oraz małą blachę, posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kółko. Ze skrawków ciasta wytnij listki. Formę do tarty wylep plackiem, listki ułóż na blasze. Piecz 15 min.
3. Do masy dyniowej dodaj jajka i cynamon. Ponownie zmiksuj. Listki i spód tarty wyjmij z piekarnika. Na spodzie rozsmaruj nadzienie. Ponownie wstaw tartę do piekarnika. Piecz jeszcze 45 minut w temp. 160 st. C. Dobrze wystudź. Udekoruj kruchymi listkami.