Tarta jabłkowa
Z dodatkiem dżemu morelowego – pycha!
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 5 dag cukru pudru,
- szczypta soli,
- 15 dag masła,
- żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18-proc.,
- op. cukru waniliowego,
- 4 duże winne jabłka,
- pół słoika dżemu morelowego,
- pół cytryny,
- cukier puder do posypania,
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obierz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Pokrój na plasterki. Sok z cytryny wymieszaj z łyżką wody, skrop plasterki jabłek. Ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Włóż ciasto, wylep dno i boki formy. Ponakłuwaj widelcem. Posmaruj dżemem morelowym.
Dekoracyjnie ułóż plasterki jabłek, posyp cukrem pudrem. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Tartę ostudź, posyp cynamonem i cukrem pudrem. Możemy się nimi pocieszać nawet wczesną wiosną
Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 8, cena za porcję: 1,20 zł.