Reklama

Reklama

Tarta jabłkowa

Z dodatkiem dżemu morelowego – pycha!

Składniki:



  • 20 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 15 dag masła,
  • żółtko,
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.,
  • op. cukru waniliowego,
  • 4 duże winne jabłka,
  • pół słoika dżemu morelowego,
  • pół cytryny,
  • cukier puder do posypania,
  •  łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodaj zimne masło, posiekaj. Dodaj żółtko i śmietanę, wyrób gładkie ciasto. Schłodź.

Jabłka obierz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Pokrój na plasterki. Sok z cytryny wymieszaj z łyżką wody, skrop plasterki jabłek. Ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Włóż ciasto, wylep dno i boki formy. Ponakłuwaj widelcem. Posmaruj dżemem morelowym.

Dekoracyjnie ułóż plasterki jabłek, posyp cukrem pudrem. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Tartę ostudź, posyp cynamonem i cukrem pudrem. Możemy się nimi pocieszać nawet wczesną wiosną

Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 8, cena za porcję: 1,20 zł.

Reklama

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: tarta | tarty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje