Tarta jabłkowa
Prosta, ale dekoracyjna szarlotka!
Składniki:
Ciasto:
●jajko
●150 g zimnego masła
●100 g cukru pudru
●350 g mąki pszennej
●16 g cukru waniliowego
●1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
●łyżeczka śmietany 12 proc. (opcjonalnie)
Nadzienie:
●600 g obranych jabłek
●5-6 łyżek cukru brązowego
●czubata łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej z cukrami i proszkiem na stolnicę. Posiekaj z masłem, śmietaną, wbij jajko, zagnieć. Zawiń w folię aluminiową i włóż na 30 min do lodówki. Następnie podziel na 3 części. Dwoma wylep spód i brzegi natłuszczonej formy o śr. 21-22 cm. Spód nakłuj widelcem i podpiecz na złoto.
2. Jabłka pokrój, zasyp cukrem w rondlu i uduś do miękkości. Dodaj cynamon. Wyłóż na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż kratkę z trzeciej części odłożonego ciasta (rozwałkuj, pokrój na podłużne paski). Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-20 min do zrumienienia.