Tarta jogurtowo-czereśniowa
Kruche ciasto na każdą okazję

Składniki
- 350 g gęstego jogurtu naturalnego (plus dodatkowo do podania)
- 1/2 szklanki miodu (plus dodatkowo do podania)
- nasiona z laski wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- opakowanie (7 g) suszonych drożdży
- 2 łyżki mleka
- jajko i żółtko jajka
- 110 g masła
- szklanka czereśni, wydrylowanych i przekrojonych na pół
- całe czereśnie
- do podania 3 łyżki prażonych migdałów
Sposób przygotowania
1. Przełóż do miski jogurt, połowę miodu i wymieszaj. Następnie przełóż na sito wyłożone ściereczką. Przykryj folią. Włóż do lodówki na noc, aby odsączyć jogurt. Potem przełóż jogurt do miski, dodaj nasiona wanilii, przykryj i wstaw do lodówki. Zachowaj 1/3 szklanki serwatki. 2. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże i szczyptę soli. Lekko podgrzej resztę miodu. Zdejmij z ognia, dodaj do niego mleko, jajko i żółtko. Wymieszaj i dodaj do mąki. Wymieszaj mikserem i zagnieć gładkie ciasto. Przełóż do posmarowanej masłem miski, przykryj i odstaw na 2 godziny, aby wyrosło. 3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozwałkuj ciasto do wym. 35 x 15 cm. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia półce piekarnika. Ponakłuwaj widelcem. Wyłóż na ciasto osączony jogurt, pozostawiając wolne 2 cm od brzegu. Posyp migdałami i połówkami czereśni, następnie oprósz cukrem pudrem. Piecz 25-30 minut, aż ciasto się zezłoci. Podawaj tartę na ciepło, posypaną świeżymi czereśniami, z jogurtem i miodem.