Tarta maślankowa
Przepyszna!
Sposób przygotowania
1. Spód: mąkę przesiej z kakao na stolnicę. Dodaj masło, cukier puder i jajko. Szybko zagnieć ciasto. Schładzaj je przez 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj na placek. Formę (15 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Piecz go ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C. Wyjmij. Wystudź.
3. Krem: truskawki umyj, oczyść. Czekoladę stop. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Maślankę wymieszaj z serem i czekoladą. Śmietanę ubij, dodaj do masy. Połącz z żelatyną. Wylej na spód. Truskawki wetknij w krem. Schładzaj 1 godzinę. Udekoruj.