Reklama

Reklama

Tarta maślankowa

Przepyszna!

Składniki - spód

  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko

Składniki - krem

  • 60 dag truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 gorzkie czekolady
  • 1 szkl. maślanki
  • 20 dag mielonego twarogu
  • 2/3 szkl. śmietany kremówki

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej z kakao na stolnicę. Dodaj masło, cukier puder i jajko. Szybko zagnieć ciasto. Schładzaj je przez 30 minut. 

2. Ciasto rozwałkuj na placek. Formę (15 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Piecz go ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C. Wyjmij. Wystudź. 

3. Krem: truskawki umyj, oczyść. Czekoladę stop. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Maślankę wymieszaj z serem i czekoladą. Śmietanę ubij, dodaj do masy. Połącz z żelatyną. Wylej na spód. Truskawki wetknij w krem. Schładzaj 1 godzinę. Udekoruj.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje