Nie daj się nabrać na targu. Tak od razu rozpoznasz robaczywe czereśnie

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak rozpoznać robaczywe czereśnie? Nie kupuj ich w ciemno
Jak rozpoznać robaczywe czereśnie? Nie kupuj ich w ciemno123RF/PICSEL

Sezon na czereśnie - o czym warto pamiętać?

  • Nie kupuj czereśni z uszkodzoną skórką. Mogą być już nadgryzione przez robaki.
  • Unikaj owoców bardzo miękkich i ciemnych, szczególnie jeśli wydają się wilgotne lub lepkie.
  • Zwróć uwagę na ogonki. Świeże czereśnie mają jędrne, zielone ogonki. Suche i brązowe mogą z kolei świadczyć o zbyt długim leżakowaniu. Smak takich owoców będzie rozczarowujący.
Znajomość kilku zasad pozwoli ci kupić najpyszniejsze owoce
Znajomość kilku zasad pozwoli ci kupić najpyszniejsze owoce123RF/PICSEL

Jak rozpoznać robaczywe czereśnie?

Zobacz również:

Krótka kąpiel nie wystarczy. Jak umyć czereśnie?

  • Zacznij od przełożenia ich na durszlak i wstępnego przepłukania pod zimną, bieżącą wodą.
  • Kolejnym krokiem jest kąpiel, która usunie pestycydy i ujawni ewentualne robaki. W 1 litrze zimnej wody wymieszaj łyżkę soli.
  • Czereśnie namaczaj przez 15-20 minut (nie dłużej, inaczej mogą stracić jędrną konsystencję).
W lodówce czy poza nią? Ekspertka rozwiewa wątpliwości i wyjaśnia, jak przechowywać owoce i warzywaPolsatPolsat