Tarta migdałowa z letnimi owocami

Tą tartę robię co lato już od trzech lat. I raczej się to nie zmieni w najbliższym czasie, bo ją po prostu uwielbiam.

Tarta migdałowa
Tarta migdałowaBeMam

To pierwsze ciasto do którego wrzuciłam morele i pierwsze o tak niesamowicie wyrazistym, orzechowym smaku i zapachu. Jest delikatne i kruche, a przy tym nie musi być wcale bardzo kaloryczne ;-).

Co potrzebujemy?

Na ciasto:

180 g masła

2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru

Szczypta soli

50 ml wody (6 łyżek)

300 g mąki migdałowej (użyłam tej: http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/804-hiszpanska-odtluszczona-maka-migdalowa-39g-bialko-283kcal.html)

2 łyżki oleju arachidowego

Na masę budyniową:

0,35 l mleka

1 cukier waniliowy

2 łyżki ksylitolu lub normalnego cukru

4 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 moreli obranych ze skórki i pokrojonych na półksiężyce

Garść malin

Garść borówek amerykańskich

Garść płatków migdałowych

Jak robimy?

Krok 1: Masło wraz z wodą i olejem rozpuszczamy w rondelku.

Krok 2: Podgrzany tłuszcz wlewamy następnie do miski, gdzie wcześniej nasypałyśmy mąkę i cukier.

Krok 3: Wszystko razem dokładnie zagniatamy na jednolitą masę (najpierw mieszając szpatułką - gdy masło jest jeszcze gorące).

Krok 4: Powstałą w ten sposób masę dzielimy w ten sposób, że 2/3 przekładamy do formy na tarte i rozgniatamy łyżką po całej formie. 1/3 masy odkładamy, posłuży nam potem jako kruszonka.

Krok 5: Ciasto wyłożone w formie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°.

Krok 6: Kiedy spód się piecze w piekarniku, możemy przygotować masę budyniową. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, żółtka i mąkę, następnie mieszając ręczną trzepaczką podgrzewamy. Kiedy masa zgęstniej i zacznie się gotować możemy ją wyłączyć.

Krok 7: Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i rozlewamy na nim przygotowaną masę. Na masie kładziemy owoce, które następnie możemy posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.

Krok 8: Ciasto wkładamy na 15-20 minut do piekarnika.

Krok 9: Po upieczeniu studzimy. Ponieważ jest mało słodkie, możemy posypać je cukrem pudrem.

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas