Tarta twarogowa z agrestem
Taką tartę można jeść bez końca.
Składniki
Na 1 formę (średnica 26 cm, 10 kawałków)
- 200 g chudego twarogu
- 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 150 g sera mascarpone
- 50 g cukru
- 300 g agrestu
- tłuszcz do formy
- sól
Przygotowanie
Czas przygotowania: 15 minut+ 1 godzina chłodzenia + 40 minut pieczenia.
Jeden kawałek to około 320 kcal, 8 g białka, 23 g tłuszczu, 20 g węglowodanów.
1. Twaróg odciskamy w ściereczce kuchennej i łączymy z mąką. Dodajemy zimne masło w wiórkach, żółtko i szczyptę soli. Wszystko razem bardzo szybko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Natłuszczamy formę na tartę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i przekładamy do formy. Dociskamy i kilkakrotnie nakłuwamy widelcem.
3. Oddzielamy białka od żółtek. Mascarpone ucieramy z żółtkami i cukrem. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy z mascarpone. Agrest myjemy, przebieramy, mieszamy z kremem i wykładamy na ciasto.
4. Tartę pieczemy w piekarniku (na dolnej szynie, termoobieg 180°C) około 40 minut.
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny