Tarta twarogowa z agrestem

Taką tartę można jeść bez końca.

Tarta z agrestem
Tarta z agrestem123RF/PICSEL

Składniki

Na 1 formę (średnica 26 cm, 10 kawałków)

  • 200 g chudego twarogu
  • 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 150 g sera mascarpone
  • 50 g cukru
  • 300 g agrestu
  • tłuszcz do formy
  • sól

Przygotowanie

Czas przygotowania: 15 minut+ 1 godzina chłodzenia + 40 minut pieczenia.

Jeden kawałek to około 320 kcal, 8 g białka, 23 g tłuszczu, 20 g węglowodanów.

1. Twaróg odciskamy w ściereczce kuchennej i łączymy z mąką. Dodajemy zimne masło w wiórkach, żółtko i szczyptę soli. Wszystko razem bardzo szybko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Natłuszczamy formę na tartę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i przekładamy do formy. Dociskamy i kilkakrotnie nakłuwamy widelcem.

3. Oddzielamy białka od żółtek. Mascarpone ucieramy z żółtkami i cukrem. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy z mascarpone. Agrest myjemy, przebieramy, mieszamy z kremem i wykładamy na ciasto.

4. Tartę pieczemy w piekarniku (na dolnej szynie, termoobieg 180°C) około 40 minut.

Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny

Dziecięce menu dla całej rodziny
Dziecięce menu dla całej rodzinymateriały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas