Tarta warzywna
Możesz zaserwować ją jako pożywne śniadanie, wyśmienite drugie danie, albo wyjątkową kolację. Smakuje doskonale!

Składniki
- 25 dag mąki, pół kostki masła,
- jajko,
- 2 łyżki mleka,
- sól.
Składniki
na farsz
- pół bakłażana,
- czerwona papryka,
- 2 pomidory,
- ząbek czosnku,
- 2 patisony,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz,
- 150 ml śmietany,
- 2 jajka,
- 3 łyżki posiekanej pietruszki,
- masło,
- mąka,
- skórka z 1 cytryny.
Mąkę połącz z masłem. Dodaj jajko, mleko, sól i zagnieć ciasto. Owiń je folią i odłóż na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażan pokrój w plasterki, pomidory i paprykę w kostkę. Patisony pokrój w plastry, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa wymieszaj z olejem, dopraw pieprzem i podsmaż. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, wyłóż farsz. Do śmietany wbij jajka i wylej na ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Pietruszkę wymieszaj ze skórką cytryny, posól i 5 minut przed końcem pieczenia posyp ciasto.