Tarta z boczkiem
Coś dla miłośników dań z boczkiem

Składniki
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
- łyżka śmietany
- nadzienie
- 20 dag bezpestkowych winogron
- 20 dag wędzonego boczku
- pierś kurczaka
- pęczek cebuli dymki
- łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- 10 dag sera gorgonzola
- 10 dag sera cheddar
- olej
- gałka muszkatołowa
- sól
- • pieprz
Sposób przygotowania
1. Składniki na ciasto zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, ułóż na wyłożonej papierem blasze. Piecz kwadrans w temp. 180 st. C. 2. Kurczaka, boczek i cebule pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Wymieszaj z pokrojonymi winogronami, rozkruszoną gorgonzolą i startym cheddarem. Dodaj majonez i jogurt, przypraw. Wylej na spód i piecz jeszcze 20 minut.