Tarta z budyniem waniliowym
Na słodki podwieczorek!
Składniki:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- roztrzepane jajko
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 90 g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy w proszku
- 1/2 kg truskawek
Przygotowanie:
1. Ubij mikserem masło z cukrem pudrem. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż je na blat podsypany mąką. Zagnieć, po czym zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj. Następnie przełóż na natłuszczoną formę i dociśnij. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Dzięki temu w cieście nie zrobią się bąble. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz 10 minut. Usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
3. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można dodać trochę mniej mleka lub wody). Dodaj esencję waniliową. Wyłóż na ciasto.
4. Truskawki szybko opłucz, osącz na sitku, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cząstki. Powtykaj je w jeszcze ciepły budyń.