Składniki: - 30 dag mąki, - 1 kostka (20 dag) masła, - 2/3 szklanki (ok.10 dag) cukru, - 2 żółtka, - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, - szczypta soli Na nadzienie: - 80 dag twardych gruszek, - 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 proc. - 20 dag serka homogenizowanego, - 20 dag cukru, - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny, - 4 jajka, - 2 łyżki kandyzowanych wiśni lub malin, - 3-4 łyżki płatków migdałowych, - tłuszcz i tarta bułka do formy, - listki świeżej mięty lub melisy oraz maliny do udekorowania tarty Przygotowanie: Śmietankę wymieszaj z serkiem homogenizowanym, cukrem, skórką startą z cytryny i jajkami. Gruszki umyj, wytrzyj do sucha, obierz. Przekrój na pół. Usuń środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinaj (nie docinaj do końca, aby gruszki się nie rozpadły). W miejsca po usuniętych gniazdach nasiennych włóż kandyzowane wiśnie lub maliny. Z mąki masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć kruche ciasto. Schładzaj je 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim posmarowaną tłuszczem i oprószoną tartą bułką formę do tarty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Upiecz na słomkowy kolor (10-15 min). Na podpieczony kruchy spód wylej masę śmietanową. Ułóż ponacinane uprzednio gruszki formując rozetę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz jeszcze 30-40 minut. Wystudź. Zupełnie zimne ciasto udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy oraz malinami.