Tarta z kiełbasą

Pomysł na rodzinną kolację.

Pyszna tarta z kiełbasą
Pyszna tarta z kiełbasą 123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2,5 łyżki zimnej wody

Farsz:

  • 30 dag różnych kiełbas
  • 2 cebule
  • szczypior
  • 4 jajka
  • kubeczek śmietany 18 proc.
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, masło i posiekaj je na małe grudki. Dodaj wodę, wyrób ciasto. Schłodź je w lodówce. Rozwałkuj, przełóż do wysmarowanej masłem formy, ponakłuwaj widelcem, piecz 10 minut w temperaturze 180°C.

2. Ser zetrzyj na tarce. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Na maśle klarowanym podsmaż cebulę, dodaj kiełbasę, smaż kilka minut, cały czas mieszając. Jajka umyj, osusz. Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, ubijaj. Dopraw.

3. Na cieście rozłóż kiełbasę z cebulką, posyp startym żółtym serem i szczypiorem. Zalej jajkami ze śmietaną. Wyrównaj. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 40 minut w temp. 180°C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas