Tarta z kiełbasą
Pomysł na rodzinną kolację.
Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 2,5 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 30 dag różnych kiełbas
- 2 cebule
- szczypior
- 4 jajka
- kubeczek śmietany 18 proc.
- 20 dag sera żółtego
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, masło i posiekaj je na małe grudki. Dodaj wodę, wyrób ciasto. Schłodź je w lodówce. Rozwałkuj, przełóż do wysmarowanej masłem formy, ponakłuwaj widelcem, piecz 10 minut w temperaturze 180°C.
2. Ser zetrzyj na tarce. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Na maśle klarowanym podsmaż cebulę, dodaj kiełbasę, smaż kilka minut, cały czas mieszając. Jajka umyj, osusz. Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, ubijaj. Dopraw.
3. Na cieście rozłóż kiełbasę z cebulką, posyp startym żółtym serem i szczypiorem. Zalej jajkami ze śmietaną. Wyrównaj. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 40 minut w temp. 180°C.