Tartaletki z poziomkami lub truskawkami
Tym deserem skusisz nie tylko najmłodszych.
Składniki:
- 8 gotowych spodów tartaletek
- 5 żółtek
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 40 g mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1/2 laski wanilii
- szklanka poziomek lub truskawek
Przygotowanie:
1. Przygotuj krem: żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj mąkę. Pół laski wanilii przekrój wzdłuż i nożem wyłuskaj ziarenka. Zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Wlej je do masy żółtkowej cienkim strumieniem, nie przestając ubijać.
2. Całą masę podgrzej, mieszając energicznie trzepaczką. Gotuj, aż zgęstnieje (mieszaj, aby się nie przypaliła i żeby nie zrobiły się grudki). Krem ostudź, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch.
3. Lekko ciepły rozłóż na tartaletkach i zostaw do ostygnięcia. Udekoruj poziomkami lub truskawkami i wstaw do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć owoce cukrem pudrem.