Reklama

Reklama

Tartaletki z poziomkami lub truskawkami

Tym deserem skusisz nie tylko najmłodszych.

Składniki:

  • 8 gotowych spodów tartaletek
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru  
  • 40 g mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1/2 laski wanilii
  • szklanka poziomek lub truskawek

Przygotowanie:

1. Przygotuj krem: żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj mąkę. Pół laski wanilii przekrój wzdłuż i nożem wyłuskaj ziarenka. Zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Wlej je do masy żółtkowej cienkim strumieniem, nie przestając ubijać.

2. Całą masę podgrzej, mieszając energicznie trzepaczką. Gotuj, aż zgęstnieje (mieszaj, aby się nie przypaliła i żeby nie zrobiły się grudki). Krem ostudź, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch.

3. Lekko ciepły rozłóż na tartaletkach i zostaw do ostygnięcia. Udekoruj poziomkami lub truskawkami i wstaw do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć owoce cukrem pudrem.

Reklama


Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje