Tartaletki z suszonymi morelami, serem pleśniowym
Pyszne połączenie!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g suszonych moreli np. Bakalland
- 250 g sera pleśniowego
- 1 duża cebula
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier puder oraz zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, wałkujemy, przekładamy do małych foremek.
2. Na wyłożone ciasto układamy ser pleśniowy, drobno pokrojone morele, posiekaną cebulę. Wszystko zalewamy śmietanką 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.