Tarty lepsze niż pizza
Wytrawna tarta to łatwizna – wystarczy kruchy spód i dodatki – takie jakie lubisz najbardziej albo akurat masz pod ręką czy zostaną ze świątecznych zapasów. Z tego połączenia zawsze uda się stworzyć pyszne danie.
Cebulowa na ostro
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło i 2-3 łyżki zimnej wody. Wsyp przyprawy. Składniki posiekaj nożem. Potem zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. Następnie rozwałkuj.
2. Formę do tarty (śr. 24 cm) natłuść. Plackiem wylep spód i brzeg formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 15 minut. Boczek potnij w plasterki, a potem na kawałki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Patelnię rozgrzej. Włóż boczek, wysmaż go. Dodaj cebule i smaż, aż się zeszkli. Przestudź. Ser grubo zetrzyj, wymieszaj z obiema śmietanami i jajkami. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, chili i tymiankiem. Farsz cebulowy wyłóż na podpieczony spód. Zalej masą śmietanową. Piecz 30 minut. Udekoruj.
Porowa z pieczonym schabem
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolej oliwę oraz jogurt, wyrób ciasto. Schładzaj je 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy (śr. 24 cm). Piecz ok. 15 minut w temperaturze 190ºC.
2. Schab i camembert potnij w kosteczkę. Pory oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Pokrojone składniki rozłóż na podpieczonym spodzie. Śmietanę połącz z mascarpone, mlekiem oraz jajkami i żółtkami. Przypraw solą i gałką. Zalej tym składniki na podpieczonym spodzie. Piecz 25-30 minut. Udekoruj.