Tarty lepsze niż pizza
Wytrawna tarta to łatwizna – wystarczy kruchy spód i dodatki – takie jakie lubisz najbardziej albo akurat masz pod ręką czy zostaną ze świątecznych zapasów. Z tego połączenia zawsze uda się stworzyć pyszne danie.

Cebulowa na ostro
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- 5 cebul
- 20 dag wędzonego boczku
- 1/3 szkl. śmietany 30-proc.
- 2/3 szkl. śmietany 18-proc.
- 4 jajka
- 15 dag żółtego sera
- chili w proszku
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło i 2-3 łyżki zimnej wody. Wsyp przyprawy. Składniki posiekaj nożem. Potem zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. Następnie rozwałkuj. 2. Formę do tarty (śr. 24 cm) natłuść. Plackiem wylep spód i brzeg formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 15 minut. Boczek potnij w plasterki, a potem na kawałki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Patelnię rozgrzej. Włóż boczek, wysmaż go. Dodaj cebule i smaż, aż się zeszkli. Przestudź. Ser grubo zetrzyj, wymieszaj z obiema śmietanami i jajkami. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, chili i tymiankiem. Farsz cebulowy wyłóż na podpieczony spód. Zalej masą śmietanową. Piecz 30 minut. Udekoruj.

Porowa z pieczonym schabem
Składniki
- 1/2 szkl. oliwy
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 pory
- 30 dag pieczonego schabu
- po 10 dag sera camembert i mascarpone
- 1 szkl. śmietany 30-proc.
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
- gałka muszkatołowa
- sól
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolej oliwę oraz jogurt, wyrób ciasto. Schładzaj je 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy (śr. 24 cm). Piecz ok. 15 minut w temperaturze 190ºC. 2. Schab i camembert potnij w kosteczkę. Pory oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Pokrojone składniki rozłóż na podpieczonym spodzie. Śmietanę połącz z mascarpone, mlekiem oraz jajkami i żółtkami. Przypraw solą i gałką. Zalej tym składniki na podpieczonym spodzie. Piecz 25-30 minut. Udekoruj.