Reklama

Reklama

Tarty lepsze niż pizza

Wytrawna tarta to łatwizna – wystarczy kruchy spód i dodatki – takie jakie lubisz najbardziej albo akurat masz pod ręką czy zostaną ze świątecznych zapasów. Z tego połączenia zawsze uda się stworzyć pyszne danie.

Cebulowa na ostro

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

Składniki

  • 5 cebul
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1/3 szkl. śmietany 30-proc.
  • 2/3 szkl. śmietany 18-proc.
  • 4 jajka
  • 15 dag żółtego sera
  • chili w proszku
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło i 2-3 łyżki zimnej wody. Wsyp przyprawy. Składniki posiekaj nożem. Potem zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. Następnie rozwałkuj. 

2. Formę do tarty (śr. 24 cm) natłuść. Plackiem wylep spód i brzeg formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 15 minut. Boczek potnij w plasterki, a potem na kawałki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Patelnię rozgrzej. Włóż boczek, wysmaż go. Dodaj cebule i smaż, aż się zeszkli. Przestudź. Ser grubo zetrzyj, wymieszaj z obiema śmietanami i jajkami. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, chili i tymiankiem. Farsz cebulowy wyłóż na podpieczony spód. Zalej masą śmietanową. Piecz 30 minut. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje