Reklama

Reklama

Tarty owocowe z budyniem i konfiturą

Proste do przygotowania i wyjątkowo smaczne tarty zadowolą każdego łasucha.

Morelowo-kokosowa na cieście francuskim

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + pieczenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 i 2/3 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • po 1 op. budyniu i cukru waniliowego
  • 1 słoik (1 litr) kompotu z moreli
  • 2/3 szkl. konfitury morelowej
  • grube wiórki kokosa

Sposób przygotowania:

1. Ciasto rozwiń, rozmroź. Rozwałkuj. Wytnij koło. Wylep nim formę (śr. 30 cm) wyłożoną pergaminem.

Reklama

2. Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym, drobnymi wiórkami, śmietaną i proszkiem budyniowym.

3. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez gęste sitko. Połówki moreli osącz z zalewy. Pokrój je na duże cząstki.

4. Na cieście rozsmaruj konfiturę i masę  z budyniem. Ułóż morele. Piecz 35 min w 210 st. Posyp grubym kokosem.

Dobre rady cukiernika

Tartę dobrze wystudź. Jeśli zdecydujesz się zaserwować ją jeszcze lekko ciepłą, musisz liczyć się z tym, że masa będzie luźna i trudniej będzie ciasto pokroić.

Jeśli używasz owoców z puszki i kilka ci pozostało, przechowuj je w lodówce nie dłużej niż dwa dni, po wcześniejszym przełożeniu do niemetalowego pojemnika.

Dowiedz się więcej na temat: tarty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje