Tarty owocowe z budyniem i konfiturą

Proste do przygotowania i wyjątkowo smaczne tarty zadowolą każdego łasucha.

Morelowo-kokosowa na cieście francuskim
Morelowo-kokosowa na cieście francuskim123RF/PICSEL

Morelowo-kokosowa na cieście francuskim

Sposób przygotowania:

1. Ciasto rozwiń, rozmroź. Rozwałkuj. Wytnij koło. Wylep nim formę (śr. 30 cm) wyłożoną pergaminem.

2. Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym, drobnymi wiórkami, śmietaną i proszkiem budyniowym.

3. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez gęste sitko. Połówki moreli osącz z zalewy. Pokrój je na duże cząstki.

4. Na cieście rozsmaruj konfiturę i masę  z budyniem. Ułóż morele. Piecz 35 min w 210 st. Posyp grubym kokosem.

Dobre rady cukiernika

Tartę dobrze wystudź. Jeśli zdecydujesz się zaserwować ją jeszcze lekko ciepłą, musisz liczyć się z tym, że masa będzie luźna i trudniej będzie ciasto pokroić.

Jeśli używasz owoców z puszki i kilka ci pozostało, przechowuj je w lodówce nie dłużej niż dwa dni, po wcześniejszym przełożeniu do niemetalowego pojemnika.

Krucha tarta z żurawiną

Krucha tarta z żurawiną
Krucha tarta z żurawiną123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek oraz skórki cytrynowej zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

2. Proszek budyniowy połącz z sokiem, cukrem i 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń. Gotuj do zgęstnienia, mieszając.

3. Formę (25 x 20 cm) posmaruj masłem. Spód i brzeg formy wylep ciastem. Kruchy spód piecz ok. 15 minut w temp. 180 st.

4. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj 1/2 konfitury i budyń. Piecz 25 min w 180 st. Wystudź. Posmaruj resztą konfitury.

Dobra rada cukiernika

Mniej więcej połowę mąki orkiszowej, zastąp mąką krupczatką. Dzięki temu kruche ciasto na spód do tarty będzie jeszcze delikatniejsze i sypkie niczym piasek.

Wiśniowa tarta na herbatnikach

Wiśniowa tarta na herbatnikach
Wiśniowa tarta na herbatnikach123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki drobno pokrusz. Stop 1 kostkę masła razem z czekoladą. Wystudź. Okruszki ciastek zagnieć z czekoladowym masłem.

2. Formę (śr. 26 cm) posmaruj olejem. Wylep masą z ciastek. Spód posmaruj kremem czekoladowym i od razu wstaw do lodówki.

3. Masa: 1 szkl. mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka połącz z jajkami i mąką. Wlej do gorącego mleka.

4. Masę gotuj do zgęstnienia. Budyń przełóż do formy. Wystudź. Potem posmaruj konfiturą. Udekoruj rozetkami bitej śmietany.

Dobra rada cukiernika

Prosty sposób, by ładnie pokroić torcik na kawałki: zanurz nóż w gorącej wodzie na kilka sekund. Dzięki temu porcje kremowego ciasta będą miały równiutkie brzegi.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas