Reklama

Tarty z gruszkami

Na różnych pysznych spodach.

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszen.
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • po 1/2 szkl. orzechów laskowych i włoskich
  • 1 i 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1 torebka budyniu czekoladowego
  • 3-4 twarde gruszki
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Orzechy praż 10 min w 190 st. Posiekaj. Formę (śr. 22 cm) natłuść. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 1/2 szkl. cukru oraz masło. 

2. Rozbij 3 jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka dodaj do składników w miseczce. Zagnieć ciasto. Chłodź je 30 min. 

3. Formę wylep ciastem. Piecz 10 min w 180 st. Resztę jajek połącz ze śmietaną, 1/2 szkl. cukru, kakao i budyniem. Wsyp orzechy. 

4. Owoce obierz, pokrój, wyłóż je z kremem na spód. Piecz ok. 30 min w 180 st. Białka ubij z resztą cukru, wyłóż na tartę. Piecz 10 min. 

Reklama

Twarogowa z kakao i kawą

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszen.
  • 1 kg mielonego twarogu
  • po 1/2 szkl. cukru pudru i cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka w 20 dag masła
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 gorzka czekolada
  • po 2 łyżki kakao i kawy rozpuszczalnej
  • 4 gruszki
  • 1 łyżka orzechów

Sposób przygotowania

1. Z mąki, 1/2 masła, cukru pudru, 1/3 twarogu i cukru waniliowego zagnieć ciasto. Blachę (30 x 40 cm) wyłóż pergaminem. 1 Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne Skrop sokiem z cytryny. 

2. Ciasto rozwałkuj, wylep formę. Pozostały twaróg połącz z resztą masła, budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną. Czekoladę zetrzyj.

3. Kakao przesiej przez sitko wprost do masy. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzątku, wlej do masy z sera. Wrzuć czekoladę. Wymieszaj. 3 Gruszki wystudź w syropie. W tym czasie rozmroź ciasto. Cząstki gruszek pokrój w grubsze plasterki. Ciasto rozwałkuj. 

4. Gruszki obierz, wydrąż, pokrój w plasterki. Masę rozsmaruj na cieście. Ułóż gruszki. Piecz 1 godz. w 180 st. Udekoruj orzechami. 

Francuska z winną nutą

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego ciasta francuskiego
  • 5 twardych gruszek
  • 1 cytryna
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • kawałek kory cynamonu (ok. 8 cm)
  • 3-4 gwiazdki anyżu
  • 1/2 szkl. cukru
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania

1. Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne Skrop sokiem z cytryny.

2. Zagotuj 2 szkl. wody z winem, cukrem, anyżem oraz cynamonem. Włóż gruszki. Gotuj je pod przykryciem 15 minut. 

3. Gruszki wystudź w syropie. W tym czasie rozmroź ciasto. Cząstki gruszek pokrój w grubsze plasterki. Ciasto rozwałkuj. 

4. Formę (śr. 30 cm) natłuść, wylep plackiem. Na cieście ułóż gruszki, formując rozetę. Piecz ok. 25 minut w 210 st. Udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy