Tarty z gruszkami
Na różnych pysznych spodach.

Składniki
- 2 szkl. mąki pszen.
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- po 1/2 szkl. orzechów laskowych i włoskich
- 1 i 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1 torebka budyniu czekoladowego
- 3-4 twarde gruszki
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Orzechy praż 10 min w 190 st. Posiekaj. Formę (śr. 22 cm) natłuść. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 1/2 szkl. cukru oraz masło. 2. Rozbij 3 jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka dodaj do składników w miseczce. Zagnieć ciasto. Chłodź je 30 min. 3. Formę wylep ciastem. Piecz 10 min w 180 st. Resztę jajek połącz ze śmietaną, 1/2 szkl. cukru, kakao i budyniem. Wsyp orzechy. 4. Owoce obierz, pokrój, wyłóż je z kremem na spód. Piecz ok. 30 min w 180 st. Białka ubij z resztą cukru, wyłóż na tartę. Piecz 10 min.

Twarogowa z kakao i kawą
Składniki
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszen.
- 1 kg mielonego twarogu
- po 1/2 szkl. cukru pudru i cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka w 20 dag masła
- 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
- 1 budyń waniliowy
- 1 gorzka czekolada
- po 2 łyżki kakao i kawy rozpuszczalnej
- 4 gruszki
- 1 łyżka orzechów
Sposób przygotowania
1. Z mąki, 1/2 masła, cukru pudru, 1/3 twarogu i cukru waniliowego zagnieć ciasto. Blachę (30 x 40 cm) wyłóż pergaminem. 1 Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne Skrop sokiem z cytryny. 2. Ciasto rozwałkuj, wylep formę. Pozostały twaróg połącz z resztą masła, budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną. Czekoladę zetrzyj.3. Kakao przesiej przez sitko wprost do masy. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzątku, wlej do masy z sera. Wrzuć czekoladę. Wymieszaj. 3 Gruszki wystudź w syropie. W tym czasie rozmroź ciasto. Cząstki gruszek pokrój w grubsze plasterki. Ciasto rozwałkuj. 4. Gruszki obierz, wydrąż, pokrój w plasterki. Masę rozsmaruj na cieście. Ułóż gruszki. Piecz 1 godz. w 180 st. Udekoruj orzechami.

Francuska z winną nutą
Składniki
- 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego ciasta francuskiego
- 5 twardych gruszek
- 1 cytryna
- 1 szkl. białego wytrawnego wina
- kawałek kory cynamonu (ok. 8 cm)
- 3-4 gwiazdki anyżu
- 1/2 szkl. cukru
- tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania
1. Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne Skrop sokiem z cytryny.2. Zagotuj 2 szkl. wody z winem, cukrem, anyżem oraz cynamonem. Włóż gruszki. Gotuj je pod przykryciem 15 minut. 3. Gruszki wystudź w syropie. W tym czasie rozmroź ciasto. Cząstki gruszek pokrój w grubsze plasterki. Ciasto rozwałkuj. 4. Formę (śr. 30 cm) natłuść, wylep plackiem. Na cieście ułóż gruszki, formując rozetę. Piecz ok. 25 minut w 210 st. Udekoruj.