Tarty z gruszkami
Na różnych pysznych spodach.
Sposób przygotowania
1. Orzechy praż 10 min w 190 st. Posiekaj. Formę (śr. 22 cm) natłuść. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 1/2 szkl. cukru oraz masło.
2. Rozbij 3 jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka dodaj do składników w miseczce. Zagnieć ciasto. Chłodź je 30 min.
3. Formę wylep ciastem. Piecz 10 min w 180 st. Resztę jajek połącz ze śmietaną, 1/2 szkl. cukru, kakao i budyniem. Wsyp orzechy.
4. Owoce obierz, pokrój, wyłóż je z kremem na spód. Piecz ok. 30 min w 180 st. Białka ubij z resztą cukru, wyłóż na tartę. Piecz 10 min.
Twarogowa z kakao i kawą
Sposób przygotowania
1. Z mąki, 1/2 masła, cukru pudru, 1/3 twarogu i cukru waniliowego zagnieć ciasto. Blachę (30 x 40 cm) wyłóż pergaminem. 1 Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne Skrop sokiem z cytryny.
2. Ciasto rozwałkuj, wylep formę. Pozostały twaróg połącz z resztą masła, budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną. Czekoladę zetrzyj.
3. Kakao przesiej przez sitko wprost do masy. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzątku, wlej do masy z sera. Wrzuć czekoladę. Wymieszaj. 3 Gruszki wystudź w syropie. W tym czasie rozmroź ciasto. Cząstki gruszek pokrój w grubsze plasterki. Ciasto rozwałkuj.
4. Gruszki obierz, wydrąż, pokrój w plasterki. Masę rozsmaruj na cieście. Ułóż gruszki. Piecz 1 godz. w 180 st. Udekoruj orzechami.
Francuska z winną nutą
Sposób przygotowania
1. Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne Skrop sokiem z cytryny.
2. Zagotuj 2 szkl. wody z winem, cukrem, anyżem oraz cynamonem. Włóż gruszki. Gotuj je pod przykryciem 15 minut.
3. Gruszki wystudź w syropie. W tym czasie rozmroź ciasto. Cząstki gruszek pokrój w grubsze plasterki. Ciasto rozwałkuj.
4. Formę (śr. 30 cm) natłuść, wylep plackiem. Na cieście ułóż gruszki, formując rozetę. Piecz ok. 25 minut w 210 st. Udekoruj.