Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste

Sprawdź, czy na pewno wiesz, jak suszyć śliwki w piekarniku
Sprawdź, czy na pewno wiesz, jak suszyć śliwki w piekarniku123RF/PICSEL

Jak przygotować śliwki do suszenia?

Dokładnie przyjrzyj się zebranym w sadzie lub kupionym na targu owocom
Dokładnie przyjrzyj się zebranym w sadzie lub kupionym na targu owocom123RF/PICSEL

Jak suszyć śliwki w piekarniku?

  • Osuszone i pozbawione pestek owoce rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia. Ważne, by tworzyły jedną warstwę, więc dużą ilość śliwek należy podzielić na partie.
  • W jakiej temperaturze suszyć śliwki? Zacznij od niskiej - niech nie przekracza 50°C. Możesz skorzystać z funkcji termoobiegu. Pierwszy etap suszenia potrawa cztery godziny.
  • Gdy zauważysz, że po tym czasie skórka zaczęła się marszczyć, wyłącz piec i pozwól owocom przestygnąć.
  • Ponownie włącz piec, tym razem ustawiając temperaturę 60°C.  Będą musiały spędzić w nim około pięciu-sześciu godzin.
  • Gotowe suszone śliwki rozpoznasz po ciemnej, a zarazem lśniącej skórce. Dzięki takiej metodzie obróbki zachowasz mięsisty miąższ owoców.

Właściwości suszonych śliwek węgierek: Jedz dla sprawnych jelit i nie tylko

"Na zdrowie": Śliwka węgierka. Źródło cennych przeciwutleniaczyPOLSAT GOInteria.tv