Teksańskie burgery z sosem
W amerykańskim stylu.
- po 1 czerwonej i żółtej papryce,
- 1 cebula,
- 1 papryczka chili,
- 50 ml octu winnego (białego),
- 250 ml soku pomarańczowego,
- sól,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej,
- 2-3 łyżki keczupu,
- 1/2 pęczka kolendry,
- 650 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- pieprz,
- 2 pomidory,
- 1/2 sałaty,
- 4 bułki do hamburgerów
Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili przekroić na pół, oczyścić z nasion, drobno posiekać. Paprykę, cebulę, chili, ocet i sok pomarańczowy zagotować i przyprawić solą i gorczycą. Gotować na średnim ogniu ok. 25 minut. Dodać osączoną kukurydzę, doprawić konfiturą i keczupem. Zostawić do ostygnięcia. Grubo posiekane listki kolendry dodać do sosu.
Mięso mielone wyrobić z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Uformować 4 płaskie burgery i opiekać na grillu przez 5 minut z obu stron. Pomidory pokroić w plasterki. Bułeczki przekroić na pół i z każdej strony podgrzewać na grillu przez minutę. Na dolne połówki bułek kłaść po listku sałaty, burgery i plastry pomidorów, polewać odrobiną sosu i nakrywać górną częścią bułki. Pozostały sos serwować osobno. Przed podaniem można udekorować papryczkami chili i plastrami pomidora. Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 2430 kJ/580 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!