Ten tani i prosty krem do ciast smakuje jak z najlepszej cukierni! Poznaj przepis na masę grysikową

Chciałabyś upiec ciasto przekładane kremem, ale boisz się, że to za trudne? Nie każda masa do ciasta jest skomplikowana w wykonaniu i wymaga drogich składników. Jest prostsza alternatywa - masa grysikowa! To tani i szybki w przygotowaniu krem o aksamitnym smaku, idealnie pasujący do wielu deserów.

Krem grysikowy na bazie kaszy manny jest idealny do miodownika
Krem grysikowy na bazie kaszy manny jest idealny do miodownika123RF/PICSEL

Masa grysikowa do ciast - aksamitny dodatek o wielu zastosowaniach

Masa grysikowa to jeden z tych kremów, które często pojawiają się w klasycznych domowych wypiekach, chociaż często nie zdajemy sobie z tego sprawy. W końcu nie każdy wie, że z kaszy manny można sporządzić masę do ciasta czy tortu!

Masa grysikowa, przygotowana na bazie kaszy manny, masła i cukru, jest delikatna, kremowa i świetnie komponuje się zarówno z ciastami, jak i deserami.

Można ją wzbogacać różnymi dodatkami, takimi jak kakao, ekstrakt migdałowy czy sok z cytryny, dzięki czemu zyskuje nowy, wyjątkowy charakter.

Jeśli szukasz uniwersalnej masy do przekładania biszkoptów, kruchych ciast czy deserów w pucharkach, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Przepis na klasyczną masę grysikową:

Składniki:

  • 750 ml mleka półtłustego lub tłustego
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego (ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii) 
  • 250 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać mleko, wsypać kaszę mannę i cukier waniliowy lub dodać ekstrakt.
  2. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż kasza zgęstnieje (około 15 minut). Zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić, mieszając co jakiś czas.
  3. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
  4. Stopniowo dodawać ostudzoną kaszę manną, cały czas miksując. Gotowe!
Masę grysikową możesz przygotować w wersji kakaowej.
Masę grysikową możesz przygotować w wersji kakaowej.CanvaProINTERIA.PL

Jak urozmaicić masę grysikową?

Wariacja kakaowa: jeśli chcesz uzyskać kakaową wersję masy grysikowej, wystarczy dodać 3 łyżki kakao do składników

Wersja czekoladowa: rozpuść gorzką czekoladę i dodaj do masy podczas mieszania z kaszą manną

Wersja migdałowa: wystarczy dodać do masy łyżeczkę naturalnego ekstraktu migdałowego

Wersja z żelatyną: jeśli zależy ci na bardziej stabilnej konsystencji, możesz dodać żelatynę:

  • 1 łyżeczkę żelatyny wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody
  • gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia.
  • do masła ucieranego z kaszą manną dodać żelatynę i kilka kropel soku z cytryny

10 pomysłów na wykorzystanie masy grysikowej:

  1. Przekładanie biszkoptów - świetnie sprawdzi się jako nadzienie do tortów i ciast.
  2. Dodatek do kruchych ciast - można przełożyć nią kruche blaty i polać czekoladą.
  3. Ciasto Stefanka - tradycyjne ciasto miodowe z masą grysikową.
  4. Rogaliki i kruche ciasteczka - można nią nadziewać wypieki.
  5. Warstwa w deserach w pucharkach - komponuje się idealnie z owocami i galaretką.
  6. Masa do rurek waflowych - świetne nadzienie do domowych wafelków.
  7. Nadzienie do pączków i drożdżówek - kremowa alternatywa dla klasycznego budyniu.
  8. Tort z masą grysikową i owocami - lekki i delikatny tort na bazie biszkoptu.
  9. Krem do mazurka wielkanocnego - alternatywa dla klasycznego kajmaku.
  10. Dodatek do naleśników - zamiast klasycznego twarogu można użyć tej masy.
Masę grysikową możesz wykorzystać nawet do przygotowania mazurka!
Masę grysikową możesz wykorzystać nawet do przygotowania mazurka!123RF/PICSEL

Masa grysikowa to prosty sposób na urozmaicenie domowych wypieków. Spróbuj jej w różnych wersjach i odkryj swoje ulubione połączenie smakowe!

Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL