Teriyaki burrito z mieloną wołowiną
Do przygotowania tego dania konieczna jest maszynka do mielenia mięsa. Jeśli jednak jej nie posiadamy, możemy zamiast mielić wołowinę, pokroić ją w małą kostkę.

Składniki
- Tortilla pszenna np. marki Sandra
- 200 g mięsa wołowego
- Czerwona fasola z puszki np. marki Sandra
- Sałata
- ½ szklanki sosu sojowego
- ½ szklanki oleju sezamowego
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- Ząbek czosnku
- Łyżka octu balsamicznego
- Ostra papryczka
Sposób przygotowania
Sos sojowy, olej, cukier, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pokrojoną w plasterki papryczkę mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy wołowinę. Marynujemy przez noc. Po tym czasie wyciągamy wołowinę i mielimy. Na patelnię wrzucamy zmielone mięso, kilka łyżek marynaty i fasolę. Dusimy do momentu, aż mięso będzie uparowane - w razie potrzeby podlewając marynatą. Tortille podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofali. Na tortillę wykładamy umytą sałatę i farsz. Zawijamy.