Reklama

Reklama

Tiramisu inne niż wszystkie

Proste przepisy na popularny deser w nowych odsłonach. Miłośnicy kakaowych smakołyków będą zachwyceni!

W filiżance

Składniki

  • szklanka gorącej wody
  • łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • 1/2 szklanki kremówki, ubitej
  • 1 i 1/2 łyżki brandy
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 6 biszkoptów języczków, podzielonych na 6 części każdy

Składniki - do podania

  • 1/2 szklanki kremówki, ubitej
  • 50 g czekolady startej na tarce
  • kakao w proszku, do posypania

Sposób przygotowania

1. Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, wymieszaj, aby się rozpuściła, i odstaw na bok. 

2. W miseczce dokładnie wymieszaj 1/4 mascarpone z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj resztę mascarpone, a następnie kremówkę, brandy i esencję waniliową. Wymieszaj. 

3. Przygotuj sześć filiżanek do kawy. Zanurzaj kolejno kawałki biszkoptów w przygotowanej kawie i układaj je na dnie filiżanek. Biszkopty przykryj masą mascarpone. Wierzch udekoruj kleksem dodatkowej bitej śmietany. Na koniec posyp wiórkami czekolady i kakao w proszku. Podawaj od razu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje