Tiramisu inne niż wszystkie

Proste przepisy na popularny deser w nowych odsłonach. Miłośnicy kakaowych smakołyków będą zachwyceni!

Tiramisu w filiżankach
Tiramisu w filiżankach123RF/PICSEL

W filiżance

Sposób przygotowania

1. Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, wymieszaj, aby się rozpuściła, i odstaw na bok. 

2. W miseczce dokładnie wymieszaj 1/4 mascarpone z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj resztę mascarpone, a następnie kremówkę, brandy i esencję waniliową. Wymieszaj. 

3. Przygotuj sześć filiżanek do kawy. Zanurzaj kolejno kawałki biszkoptów w przygotowanej kawie i układaj je na dnie filiżanek. Biszkopty przykryj masą mascarpone. Wierzch udekoruj kleksem dodatkowej bitej śmietany. Na koniec posyp wiórkami czekolady i kakao w proszku. Podawaj od razu. 

Tiramisu na patyku
Tiramisu na patyku123RF/PICSEL

Zamrożone na patyku

Sposób przygotowania

1. Kremówkę ubij z cukrem na puch. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj esencję waniliową i mascarpone (5-7 minut). 

2. Biszkopty pokrusz z grubsza i namocz w kawie, wymieszanej z amaretto. 

3. Przygotuj 6 foremek do lodów. Napełniaj je masą mascarpone, od czasu do czasu podsypując namoczonymi biszkoptami. Umieść w lodach patyczki, obsyp czekoladą. Wstaw do zamrażarki na 4-6 godzin. 

Tiramisu z malinami
Tiramisu z malinami123RF/PICSEL

Przekładaniec w trzech smakach

Sposób przygotowania

1. Natłuść formę 21 x 10 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia, aby wystawał na 5 cm. 

2. Mikserem ubij żółtka z cukrem. Oddzielnie ubij śmietanę, połącz ją z mascarpone. Wymieszaj obie masy. 3Rozpuść żelatynę we wrzątku. Po 5 minutach dodaj ją do masy i wymieszaj. 

4. Rozpuść oddzielnie obie czekolady w kąpieli wodnej. Lekko je ostudź. Dodaj do każdej czekolady po 2 szklanki masy mascarpone i wymieszaj. Resztę masy wymieszaj z kawą. 

5. Wyłóż masę z ciemną czekoladą na dno formy. W misce połącz espresso z likierem kawowym (zostaw trochę do wykończenia). Zanurzaj w espresso 6 biszkoptów i ułóż je na masie w formie. Przykryj je masą z białą czekoladą. Ułóż kolejne 6 biszkoptów, masę z kawą (zostaw trochę do wykończenia) i resztę biszkoptów. Skrop resztą likieru kawowego i resztą masy kawowej. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Posyp kakao i malinami.  

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas