Reklama

Reklama

Tiramisu inne niż wszystkie

Proste przepisy na popularny deser w nowych odsłonach. Miłośnicy kakaowych smakołyków będą zachwyceni!

W filiżance

Składniki

  • szklanka gorącej wody
  • łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • 1/2 szklanki kremówki, ubitej
  • 1 i 1/2 łyżki brandy
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 6 biszkoptów języczków, podzielonych na 6 części każdy

Składniki - do podania

  • 1/2 szklanki kremówki, ubitej
  • 50 g czekolady startej na tarce
  • kakao w proszku, do posypania

Sposób przygotowania

1. Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, wymieszaj, aby się rozpuściła, i odstaw na bok. 

2. W miseczce dokładnie wymieszaj 1/4 mascarpone z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj resztę mascarpone, a następnie kremówkę, brandy i esencję waniliową. Wymieszaj. 

3. Przygotuj sześć filiżanek do kawy. Zanurzaj kolejno kawałki biszkoptów w przygotowanej kawie i układaj je na dnie filiżanek. Biszkopty przykryj masą mascarpone. Wierzch udekoruj kleksem dodatkowej bitej śmietany. Na koniec posyp wiórkami czekolady i kakao w proszku. Podawaj od razu. 

Reklama

Zamrożone na patyku

Składniki dla: 6 sztuk

Składniki

  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 250 g mascarpone
  • 6 biszkoptów języczków
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • łyżka amaretto
  • 100 g startej czekolady

Sposób przygotowania

1. Kremówkę ubij z cukrem na puch. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj esencję waniliową i mascarpone (5-7 minut). 

2. Biszkopty pokrusz z grubsza i namocz w kawie, wymieszanej z amaretto. 

3. Przygotuj 6 foremek do lodów. Napełniaj je masą mascarpone, od czasu do czasu podsypując namoczonymi biszkoptami. Umieść w lodach patyczki, obsyp czekoladą. Wstaw do zamrażarki na 4-6 godzin. 

Przekładaniec w trzech smakach

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 ml kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • łyżka żelatyny w proszku
  • 2 łyżki wrzątku
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 80 g białej czekolady
  • 3 łyżki kawy rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku, ostudzonej
  • szklanka mocnego espresso, ostudzonego
  • 1/2 szklanki likieru kawowego
  • 18 biszkoptów języczków
  • kakao i maliny do posypania

Sposób przygotowania

1. Natłuść formę 21 x 10 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia, aby wystawał na 5 cm. 

2. Mikserem ubij żółtka z cukrem. Oddzielnie ubij śmietanę, połącz ją z mascarpone. Wymieszaj obie masy. 3Rozpuść żelatynę we wrzątku. Po 5 minutach dodaj ją do masy i wymieszaj. 

4. Rozpuść oddzielnie obie czekolady w kąpieli wodnej. Lekko je ostudź. Dodaj do każdej czekolady po 2 szklanki masy mascarpone i wymieszaj. Resztę masy wymieszaj z kawą. 

5. Wyłóż masę z ciemną czekoladą na dno formy. W misce połącz espresso z likierem kawowym (zostaw trochę do wykończenia). Zanurzaj w espresso 6 biszkoptów i ułóż je na masie w formie. Przykryj je masą z białą czekoladą. Ułóż kolejne 6 biszkoptów, masę z kawą (zostaw trochę do wykończenia) i resztę biszkoptów. Skrop resztą likieru kawowego i resztą masy kawowej. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Posyp kakao i malinami.  

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>

WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>>

 

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy