Tiramisu inne niż wszystkie
Proste przepisy na popularny deser w nowych odsłonach. Miłośnicy kakaowych smakołyków będą zachwyceni!

W filiżance
Składniki
- szklanka gorącej wody
- łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
- 1/2 szklanki kremówki, ubitej
- 1 i 1/2 łyżki brandy
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 6 biszkoptów języczków, podzielonych na 6 części każdy
- do podania
- 1/2 szklanki kremówki, ubitej
- 50 g czekolady startej na tarce
- kakao w proszku, do posypania
Sposób przygotowania
1. Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, wymieszaj, aby się rozpuściła, i odstaw na bok. 2. W miseczce dokładnie wymieszaj 1/4 mascarpone z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj resztę mascarpone, a następnie kremówkę, brandy i esencję waniliową. Wymieszaj. 3. Przygotuj sześć filiżanek do kawy. Zanurzaj kolejno kawałki biszkoptów w przygotowanej kawie i układaj je na dnie filiżanek. Biszkopty przykryj masą mascarpone. Wierzch udekoruj kleksem dodatkowej bitej śmietany. Na koniec posyp wiórkami czekolady i kakao w proszku. Podawaj od razu.

Zamrożone na patyku
Składniki
- 500 ml kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 250 g mascarpone
- 6 biszkoptów języczków
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- łyżka amaretto
- 100 g startej czekolady
Sposób przygotowania
1. Kremówkę ubij z cukrem na puch. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj esencję waniliową i mascarpone (5-7 minut). 2. Biszkopty pokrusz z grubsza i namocz w kawie, wymieszanej z amaretto. 3. Przygotuj 6 foremek do lodów. Napełniaj je masą mascarpone, od czasu do czasu podsypując namoczonymi biszkoptami. Umieść w lodach patyczki, obsyp czekoladą. Wstaw do zamrażarki na 4-6 godzin.

Przekładaniec w trzech smakach
Składniki
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 300 ml kremówki
- 500 g serka mascarpone
- łyżka żelatyny w proszku
- 2 łyżki wrzątku
- 50 g ciemnej czekolady
- 80 g białej czekolady
- 3 łyżki kawy rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku, ostudzonej
- szklanka mocnego espresso, ostudzonego
- 1/2 szklanki likieru kawowego
- 18 biszkoptów języczków
- kakao i maliny do posypania
Sposób przygotowania
1. Natłuść formę 21 x 10 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia, aby wystawał na 5 cm. 2. Mikserem ubij żółtka z cukrem. Oddzielnie ubij śmietanę, połącz ją z mascarpone. Wymieszaj obie masy. 3Rozpuść żelatynę we wrzątku. Po 5 minutach dodaj ją do masy i wymieszaj. 4. Rozpuść oddzielnie obie czekolady w kąpieli wodnej. Lekko je ostudź. Dodaj do każdej czekolady po 2 szklanki masy mascarpone i wymieszaj. Resztę masy wymieszaj z kawą. 5. Wyłóż masę z ciemną czekoladą na dno formy. W misce połącz espresso z likierem kawowym (zostaw trochę do wykończenia). Zanurzaj w espresso 6 biszkoptów i ułóż je na masie w formie. Przykryj je masą z białą czekoladą. Ułóż kolejne 6 biszkoptów, masę z kawą (zostaw trochę do wykończenia) i resztę biszkoptów. Skrop resztą likieru kawowego i resztą masy kawowej. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Posyp kakao i malinami.
***
#POMAGAMINTERIA
Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>