Tiramisu w pucharku, czyli pyszna i prosta wariacja na temat znanego deseru
Przed kilkoma dniami zmarł Aldo Campeol — nazywany “ojcem tiramisu”. Deser wymyślony w jego restauracji La Beccherie nigdy nie został opatentowany, co sprzyjało powstawaniu wielu przepisów, które swoim smakiem nawiązywały do pysznego włoskiego deseru. Oto jeden z nich: tiramisu w pucharku.
Jak powstało tiramisu?
Tiramisu to włoski deser, który powstał w restauracji La Beccherie, której właścicielem był nazywany “ojcem tiramisu" Aldo Campeol. Prace nad słynnym deserem zapoczątkował błąd szefa kuchni Roberto Linguanotto, który przygotowując lody waniliowe, przez pomyłkę dodał do receptury serek mascarpone. Aldo wraz z żoną uznali, że deser, który powstał w wyniku błędu, jest bardzo smaczny i zdecydowali się serwować go gościom. Pani Campeol wraz z kucharzem udoskonalali przepis. Deser, który ostatecznie trafił do kary dań po nazwą tiramisu, składał się z nasączonych w mocnej kawie biszkoptów oraz kremu z sera mascarpone, żółtek jaj i cukru, posypanych gorzką czekoladą. Istnieje wiele wariacji na temat włoskiego deseru — dziś proponujemy tiramisu bez jajek.
Warto spróbować także klasycznej wersji tiramisu z kremem z surowych żółtek lub ciasta tiramisu. Inną wariacją na temat znanego deseru może być bananowe tiramisu:
Tiramisu bez jajek: Składniki
Aby przygotować tiramisu w pucharku, potrzebna jest paczka podłużnych herbatników (okrągłe także spełnią swoją rolę, ale trzeba je nieco dłużej moczyć w kawie), pięć łyżek kawy (rozpuszczalnej lub parzonej), kieliszek amaretto, opakowanie serka mascarpone, masa kajmakowa, kakao, tabliczka gorzkiej czekolady.
Tiramisu w pucharku: Przepis
Wykonanie tiramisu bez jajek jest banalne, wystarczy:
- Schłodzić w lodówce serek mascarpone.
Smacznego!
Zobacz także:
Przepis pijana zakonnica podbija internet!