Tiramisu w sześciu odsłonach

Podajemy klasyczny przepis i "wariacje na temat".

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Klasyczne tiramisu

  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 400 g mascarpone
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 100 ml zimnej kawy espresso
  • 2-3 łyżki likieru migdałowego
  • 1,5 łyżki kakao

Przygotowanie:

Żółtka i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać mascarpone. Biszkopty poprzekrawać, zanurzać w likierze wymieszanym z kawą. 4 połówki biszkoptów ułożyć na dnie salaterki, nałożyć nieco kremu, pozostałe biszkopty również zanurzać w przygotowanym płynie i układać kolejną warstwę. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki, przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Morelowe tiramisu

Składniki:

  • puszka (425 ml) moreli
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • 200 g mascarpone
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek soku pomarańczowego
  • 16 podłużnych biszkoptówPrzygotowanie:

Morele osączyć. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mascarpone wymieszać za pomocą robota kuchennego z jogurtem, cukrem i łyżką soku pomarańczowego. Morele pokroić na kawałki. Biszkopty poprzekrawać i zanurzać w soku pomarańczowym. Układać warstwami biszkopty, morele i krem. Posypać uprażonymi migdałami.

Czas przygotowania 25 minut Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal

Smacznego
 123RF/PICSEL

Tiramisu cytrynowe

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g kremowego twarożku
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 3-4 łyżki likieru cytrynowego (np. limoncello)
  • 25 g siekanych pistacji   Przygotowanie:

Mascarpone wyrobić za pomocą robota kuchennego z twarożkiem, skórką z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Biszkopty poprzekrawać i zanurzyć w likierze. W salaterkach układać warstwami krem i biszkopty, posypać siekanymi pistacjami.

Czas przygotowania 15 minut Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal

Smacznego
 123RF/PICSEL

Tiramisu egzotyczne

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g twarożku
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 małe dojrzałe mango
  • 3 marakuje
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • prażone płatki kokosowe  Przygotowanie:

Mascarpone wyrobić za pomocą robota kuchennego z twarożkiem i 3 łyżkami cukru. Miąższ owoców drobno pokroić. Biszkopty poprzekrawać i zanurzać w likierze. Krem biszkopty i owoce układać warstwami w salaterce. Posypywać kokosem.

Czas przygotowania 20 minut

Jedna porcja zawiera 1720 kJ/411 kcal

Smacznego
 123RF/PICSEL

Tiramisu szwarcwaldzkie

Składniki:

  • 350 g czereśni
  • 150 ml soku wiśniowego
  • łyżka kisielu (proszku) wiśniowego
  • 3-4 łyżki wiśniowej brandy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 16 podłużnych biszkoptówPrzygotowanie:

4 czereśnie odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować. Sok wiśniowy zagotować, łyżkę kisielu (proszku) wymieszać z odrobiną zimnej wody i zagęścić nim sok. Dodać czereśnie zagotować. Odstawić, aby ostygło. Czekoladę grubo pokroić. Jedną kopiatą łyżeczkę czekolady odłożyć do dekoracji. Mascarpone, śmietanę, cukier i cukier waniliowy wymieszać na gładką masę, dodać czekoladę, biszkopty poprzekrawać, zanurzyć w wiśniowej brandy. Biszkopty i krem i wiśnie układać warstwami w salaterkach. Dekorować czekoladą i czereśniami.

Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 2520 kJ/602 kcal

Smacznego
 123RF/PICSEL

Tiramisu truskawkowe

Składniki:

  • laska wanilii
  • 200 g mascarpone
  • 200 g twarożku
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g truskawek
  • 3 gałązki mięty
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 16 biszkoptówPrzygotowanie:

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ.

Mascarpone, twarożek, 3 łyżki cukru i miąższ wanilii wyrobić za pomocą robota kuchennego. Truskawki pokroić. Listki mięty pokroić w paseczki, odłożyć trochę do dekoracji a resztę zmieszać z łyżką cukru i truskawkami. Mleko dobrze zmieszać z kakao i zanurzać w nim poprzekrawane na pół biszkopty. Biszkopty, krem waniliowy i owoce układać warstwami w salaterce. Dekorować miętą.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas