Tiramisu w sześciu odsłonach
Podajemy klasyczny przepis i "wariacje na temat".
Klasyczne tiramisu
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki cukru
- 400 g mascarpone
- 16 podłużnych biszkoptów
- 100 ml zimnej kawy espresso
- 2-3 łyżki likieru migdałowego
- 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie:
Żółtka i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać mascarpone. Biszkopty poprzekrawać, zanurzać w likierze wymieszanym z kawą. 4 połówki biszkoptów ułożyć na dnie salaterki, nałożyć nieco kremu, pozostałe biszkopty również zanurzać w przygotowanym płynie i układać kolejną warstwę. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki, przed podaniem oprószyć kakao.
Morelowe tiramisu
Składniki:
- puszka (425 ml) moreli
- 2 łyżki migdałów w słupkach
- 200 g mascarpone
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 4-5 łyżek soku pomarańczowego
- 16 podłużnych biszkoptówPrzygotowanie:
Morele osączyć. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mascarpone wymieszać za pomocą robota kuchennego z jogurtem, cukrem i łyżką soku pomarańczowego. Morele pokroić na kawałki. Biszkopty poprzekrawać i zanurzać w soku pomarańczowym. Układać warstwami biszkopty, morele i krem. Posypać uprażonymi migdałami.
Czas przygotowania 25 minut Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal
Tiramisu cytrynowe
Składniki:
- 200 g mascarpone
- 200 g kremowego twarożku
- skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru
- 16 podłużnych biszkoptów
- 3-4 łyżki likieru cytrynowego (np. limoncello)
- 25 g siekanych pistacji Przygotowanie:
Mascarpone wyrobić za pomocą robota kuchennego z twarożkiem, skórką z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Biszkopty poprzekrawać i zanurzyć w likierze. W salaterkach układać warstwami krem i biszkopty, posypać siekanymi pistacjami.
Czas przygotowania 15 minut Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal
Tiramisu egzotyczne
Składniki:
- 200 g mascarpone
- 200 g twarożku
- 3-4 łyżki cukru
- 1 małe dojrzałe mango
- 3 marakuje
- 3-4 łyżki likieru kokosowego
- 16 podłużnych biszkoptów
- prażone płatki kokosowe Przygotowanie:
Mascarpone wyrobić za pomocą robota kuchennego z twarożkiem i 3 łyżkami cukru. Miąższ owoców drobno pokroić. Biszkopty poprzekrawać i zanurzać w likierze. Krem biszkopty i owoce układać warstwami w salaterce. Posypywać kokosem.
Czas przygotowania 20 minut
Jedna porcja zawiera 1720 kJ/411 kcal
Tiramisu szwarcwaldzkie
Składniki:
- 350 g czereśni
- 150 ml soku wiśniowego
- łyżka kisielu (proszku) wiśniowego
- 3-4 łyżki wiśniowej brandy
- 50 g gorzkiej czekolady
- 200 g mascarpone
- 200 g śmietany kremówki
- opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru
- 16 podłużnych biszkoptówPrzygotowanie:
4 czereśnie odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować. Sok wiśniowy zagotować, łyżkę kisielu (proszku) wymieszać z odrobiną zimnej wody i zagęścić nim sok. Dodać czereśnie zagotować. Odstawić, aby ostygło. Czekoladę grubo pokroić. Jedną kopiatą łyżeczkę czekolady odłożyć do dekoracji. Mascarpone, śmietanę, cukier i cukier waniliowy wymieszać na gładką masę, dodać czekoladę, biszkopty poprzekrawać, zanurzyć w wiśniowej brandy. Biszkopty i krem i wiśnie układać warstwami w salaterkach. Dekorować czekoladą i czereśniami.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 2520 kJ/602 kcal
Tiramisu truskawkowe
Składniki:
- laska wanilii
- 200 g mascarpone
- 200 g twarożku
- 4 łyżki cukru
- 250 g truskawek
- 3 gałązki mięty
- 3-4 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 16 biszkoptówPrzygotowanie:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ.
Mascarpone, twarożek, 3 łyżki cukru i miąższ wanilii wyrobić za pomocą robota kuchennego. Truskawki pokroić. Listki mięty pokroić w paseczki, odłożyć trochę do dekoracji a resztę zmieszać z łyżką cukru i truskawkami. Mleko dobrze zmieszać z kakao i zanurzać w nim poprzekrawane na pół biszkopty. Biszkopty, krem waniliowy i owoce układać warstwami w salaterce. Dekorować miętą.