Tiroler Gröstl i Innsbrucker Gröstl

Popularne danie z kuchni tyrolskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 3 dag tłuszczu,

- 1 cebula,

- 0,25 kg łopatki wieprzowej,

- sól, pieprz,

- bulion mięsny,

- 60 dag ziemniaków,

- 4 dag masła,

- majeranek do dekoracji. Składniki: Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso. Doprawić solą i pieprzem i wlać trochę bulionu. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przesmażyć na maśle. Lekko posolić. Ziemniaki wymieszać z mięsem, posypać majerankiem.

Do wersji insbruckiej: 40-50 dag cielęciny, smażyć z posiekaną cebulą i 6 dag masła. Dalsze przygotowanie jak w przypadku Tiroler Gröstl.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas