To danie robi furorę na Wielkanoc! Biała kiełbasa w owocowej odsłonie

Koniecznie przygotuj ten przepis na Wielkanoc i zaskocz wszystkich gości!
Koniecznie przygotuj ten przepis na Wielkanoc i zaskocz wszystkich gości! Wojciech OlkuśnikEast News

Biała kiełbasa w nowej odsłonie

Zdrowsza i lżejsza od świątecznego klasyku

Jak przygotować białą kiełbasę z jabłkami i żurawiną?

  • 4-5 surowych białych kiełbasek,
  • 3 duże jabłka,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 4 cebule (np. biała i czerwona dla lepszego smaku),
  • 200 ml czerwonego półwytrawnego wina (lub zamiennika),
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju.
  1. Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie, dodając przyprawy. Dusimy przez kilka minut, następnie wlewamy czerwone wino i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.
  2. Surową białą kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu rozkładamy podsmażoną cebulę wraz z sosem.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ósemki jabłka oraz suszoną żurawinę i pieczemy kolejne 15 minut.
  • sok jabłkowy - doda delikatnej słodyczy i lekkiej kwasowości, podkreślając smak jabłek w potrawie
  • sok z żurawiny - wprowadzi bardziej wyrazistą kwaskowatość i podbije smak żurawiny, nadając daniu ciekawy, lekko cierpki akcent
  • sok z granatu - ciekawy i oryginalny akcent
  • bulion warzywny lub drobiowy - wzbogaci smak mięsa,
  • ocet balsamiczny rozcieńczony wodą - zapewni lekką kwaskowatość.
Indyjski chaos, mistyczna pudźa i krowa na własność. Z życia nomadkiINTERIA.PL