To najsłynniejsza sałatka na świecie. Zaskakujące, w jakich okolicznościach powstała
Uchodzi za najpopularniejszą sałatkę na świecie, i choć jest prosta w przygotowaniu, to chcąc cieszyć się jej doskonałym smakiem, należy pamiętać o kilku zasadach. Mowa o sałatce Cezar, która powinna się charakteryzować m.in. soczystymi kawałkami kurczaka i doskonałym sosem.

Skąd pochodzi sałatka Cezar?
Sałatka Cezar utożsamiana jest z włoską kuchnią, bowiem jej twórcą i pomysłodawcą był obywatel słonecznej Italii Caesar Cardini. Co ciekawe, przepis na tę sałatkę zrodził się w głowie mężczyzny w Meksyku, do którego Cardini wyemigrował po I wojnie światowej.
Wiele źródeł wskazuje, że Caesar Cardini, prowadząc w Tijuan w Meksyku swoją restaurację, przygotował w 1924 r. znaną obecnie sałatkę Cezar, a stało się to z potrzeby chwili i braku niektórych składników, bazując na tym, co znajdowało się w spiżarni kucharza.
Z biegiem lat sałatka stawała się coraz popularniejsza w Ameryce Północnej i Południowej, aż wreszcie zyskała uznanie wśród konsumentów w Europie.
Sałatka Cezar słynie ze swojej prostoty i idealnego połączenia niewielu składników, co daje imponujący efekt kulinarny. Rzecz jasna, w wielu restauracjach możemy spotkać kilka rodzajów wspomnianej sałatki, które mogą się od siebie nieco różnić.
Oryginalny przepis na sałatkę Cezar zakłada, że powinny się w niej znaleźć: sałata rzymska, chrupiące grzanki z oliwą czosnkową, starty parmezan, jajko i dressing przygotowany z sosu Worcestershire, soku z cytryny lub limonki, octu winnego, musztardy, oliwy, czosnku i kilku przypraw.
Obecnie jednym ze stałych elementów sałatki Cezar jest grillowana pierś z kurczaka. Ponadto do sałatki często dodaje się pomidorki koktajlowe, cebulę, ogórka czy ser pleśniowy.

Sałatka Cezar - składniki
Do przygotowania jednej z wersji sałatki Cezar, potrzebujemy następujących składników:
Sałatka:
- 300 g filetu z kurczaka,
- szczypta soli i pieprzu,
- oliwa do smażenia,
- 2 główki sałaty rzymskiej,
- 5 łyżek tartego parmezanu,
- 1/2 małej bagietki.
Sos:
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire,
- szczypta zmielonego pieprzu.
Sałatka Cezar - przepis
Bagietkę kroimy w niewielką, równą kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą do momentu, aż powstaną ładnie przyrumienione grzanki. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojonego kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Czas na przygotowanie naszego sosu do sałatki. Do miseczki dodajemy majonez, musztardę, starty na małych oczkach czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), sok z cytryny i sos Worcestershire. Całość doprawiamy zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sałatę rzymską myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę kroimy na mniejsze kawałki, wedle uznania i preferencji. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Sałatę przekładamy sałatę rzymską, następnie grzanki, kawałki kurczaka, rozprowadzamy sos i całość okraszamy startym parmezanem. Gotowe!