Tofurnik pistacjowy
Tym ciastem miło zaskoczysz domowników!

Składniki
- 550 g naturalnego tofu
- 80 g obranych niesolonych pistacji
- 80 g ksylitolu
- 20–35 kropel stewii fluid (lub do smaku)
- 2 duże jajka (lub 3 małe)
- 2 łyżki syropu klonowego, daktylowego lub miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1/3 łyżeczki mielonej wanilii
- 1 łyżka oleju ryżowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- po szczypcie kurkumy i soli
- sproszkowana spirulina (na końcu noża, opcjonalnie, dla wzmocnienia koloru)
Sposób przygotowania:
Pistacje zmiksuj na gładką masę w blenderze. Może to potrwać kilka minut. Jeśli trudno będzie je zmiksować, dodaj łyżkę oleju. Tofu zmiel w maszynce lub zmiksuj w blenderze na gładką masę, dodaj jajka, sok z cytryny, ksylitol, syrop lub miód oraz stewię, a następnie mąkę ziemniaczaną i pistacje. Dopraw wanilią, kurkumą i solą. Ewentualnie dodaj także sproszkowaną spirulinę, aby zielony kolor był bardziej intensywny. Wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę.
Przełóż ją do tortownicy o średnicy 20-22 cm, wyrównaj powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40-45 minut. Po przestudzeniu wstaw tofurnik do lodówki. Podawaj schłodzony, posypany siekanymi pistacjami lub polany ulubioną polewą czekoladową albo karobową.
Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.
