Torcik ananasowy
Pyszne i delikatne ciasto. Rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Następnie po jednym wmiksuj żółtka. Obie mąki przesiej, wmieszaj je do masy za pomocą szpatułki. Wylej do tortownicy (śr. 23 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 40 minut w temp. 170°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Przekrój na 2 spody.
2. Ananasy pokrój w niewielką kostkę. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Dolny blat nasącz syropem z ananasów. Wyłóż na niego owoce, przykryj grubą warstwą kremu i drugim blatem. Wierzch udekoruj pozostałym kremem, wiórkami czekolady i owocami.