Torcik makowy

Możesz go podać z ulubioną polewą!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mak zalej mlekiem, dodaj szklankę wody i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Ostudź, osącz na sicie przez gazę i dwukrotnie zmiel.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zmiksuj masło, cukier puder i cukier waniliowy. Oddziel żółtka od białek i dodaj do kremu, wymieszaj. Dodaj mak, orzechy, cynamon i rum. Białka ubij i wymieszaj z masą makową.

3. Wlej ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem. Piecz 45 minut.

4. Ostudź ciasto i przekrój w poprzek. Dolny blat posmaruj żurawiną i przykryj drugim. Wymieszaj składniki lukru i polej nim ciasto.

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas