Torcik makowy
Możesz go podać z ulubioną polewą!

Składniki
- szklanka maku
- 2 szklanki mleka
- 200 g masła
- szklanka cukru pudru
- opakowanie cukru
- waniliowego
- 6 jajek
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów
- laskowych
- mały kieliszek rumu
- szczypta cynamonu
- masło do formy
- słoiczek żurawiny
- LUKROWA POLEWA:
- szklanka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- białko jajka
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Mak zalej mlekiem, dodaj szklankę wody i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Ostudź, osącz na sicie przez gazę i dwukrotnie zmiel.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zmiksuj masło, cukier puder i cukier waniliowy. Oddziel żółtka od białek i dodaj do kremu, wymieszaj. Dodaj mak, orzechy, cynamon i rum. Białka ubij i wymieszaj z masą makową.
3. Wlej ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem. Piecz 45 minut.
4. Ostudź ciasto i przekrój w poprzek. Dolny blat posmaruj żurawiną i przykryj drugim. Wymieszaj składniki lukru i polej nim ciasto.