Reklama

Reklama

Torcik makowy

Możesz go podać z ulubioną polewą!

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • szklanka maku
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru
  • waniliowego
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • laskowych
  • mały kieliszek rumu
  • szczypta cynamonu
  • masło do formy
  • słoiczek żurawiny
  • LUKROWA POLEWA:
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • białko jajka

Sposób przygotowania

1. Mak zalej mlekiem, dodaj szklankę wody i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Ostudź, osącz na sicie przez gazę i dwukrotnie zmiel.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zmiksuj masło, cukier puder i cukier waniliowy. Oddziel żółtka od białek i dodaj do kremu, wymieszaj. Dodaj mak, orzechy, cynamon i rum. Białka ubij i wymieszaj z masą makową.

3. Wlej ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem. Piecz 45 minut.

4. Ostudź ciasto i przekrój w poprzek. Dolny blat posmaruj żurawiną i przykryj drugim. Wymieszaj składniki lukru i polej nim ciasto.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje