Kultowe danie w zdrowszej wersji. Zjesz bez wyrzutów sumienia

Makaron z truskawkami - czy to coś więcej niż tylko słodka przekąska?
Makaron z truskawkami - czy to coś więcej niż tylko słodka przekąska?123RF/PICSEL

Smaki dzieciństwa - makaron z truskawkami

Makaron kokardki z sosem truskawkowym, świeżymi truskawkami oraz listkami bazylii na jasnym talerzu.
Truskawki to jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków123RF/PICSEL

Czy makaron z truskawkami jest zdrowy?

Zobacz również:

Makaron z truskawkami w zdrowszej wersji - jakie składniki wybierać?

  • Wybierz pełnoziarnisty makaron - zawiera więcej błonnika, witamin z grupy B i zapewnia na dłużej uczucie sytości.
  • Zamiast cukru dodaj miód lub syrop klonowy - to naturalne słodziki, które nie powodują tak gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. W ich przypadku nadal jednak należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Cukier możesz zastąpić także ksylitolem lub erytrytolem.
  • Śmietanę zastąp jogurtem naturalnym. Kremowa konsystencja dania na tym nie ucierpi, a gotowe danie będzie mniej kaloryczne i bogatsze w białko.
"Ewa Gotuje": Wiosenna zupa cytrynowa, ryba na parze z sosem maślanym, biszkopt z masą śmietanowo-malinowąPolsat