Kultowe danie w zdrowszej wersji. Zjesz bez wyrzutów sumienia
Makaron z truskawkami to połączenie smaków, które wielu z nas kojarzy z dzieciństwem. Oto kombinacja, która jednoznacznie wyznacza kulinarny początek lata. Niektórzy zajadają ją w porze obiadu, inni widzą w niej idealny pomysł na słodki podwieczorek. Świetnie smakuje, ale czy makaron z truskawkami jest zdrowy i można uznać go za wartościowy element jadłospisu?

Spis treści:
Smaki dzieciństwa - makaron z truskawkami
Oto danie, które wielu osobom przywołuje wspomnienia z lat dziecięcych. Dla wielu smakoszy to nie tylko szybki i prosty obiad, ale przede wszystkim kulinarna podróż do lata spędzonego u babci, wakacji na wsi i smaku świeżo zerwanych truskawek.
Prosty przepis, znane składniki, słodki smak i kremowa konsystencja - za to kochamy makaron z truskawkami. Owoce pojawiają się na przełomie maja i czerwca, królując na targach na początku lata. To właśnie w tym okresie najlepiej jest przyrządzić potrawę. Najlepiej smakuje, gdy składniki są świeże, lokalne i pełne naturalnej słodyczy.

Czy makaron z truskawkami jest zdrowy?
Truskawki to owoce bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Są cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i wspomaga wchłanianie żelaza. Zawierają także antocyjany - substancje korzystne dla serca i układu krążenia. Wielu smakoszy decyduje się na zajadanie się nimi dla zdrowia jelit i usprawnienia przemiany materii.
Należy jednak pamiętać, że dodatek hojnej porcji cukru i śmietany negatywnie wpływa na wartość odżywczą potrawy, a przy okazji zamienia ją w bombę kaloryczną. Warto więc stosować umiar i przyrządzać danie, wykorzystując zdrowsze zamienniki. Bez obaw, nie musi to skutkować pogorszeniem walorów smakowych.
Zobacz również:
Makaron z truskawkami w zdrowszej wersji - jakie składniki wybierać?
Szukasz pomysłu na szybki obiad, który sprawdzi się w gorące dni, gdy nikt nie ma ochoty na ciężkie, mięsne dania? Tym bardziej nie kusi cię wizja stania przez wiele godzin przy rozgrzanej kuchence i piekarniku? Makaron z truskawkami okaże się strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza jeśli przygotujesz potrawę w zdrowszy sposób.
- Wybierz pełnoziarnisty makaron - zawiera więcej błonnika, witamin z grupy B i zapewnia na dłużej uczucie sytości.
- Zamiast cukru dodaj miód lub syrop klonowy - to naturalne słodziki, które nie powodują tak gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. W ich przypadku nadal jednak należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Cukier możesz zastąpić także ksylitolem lub erytrytolem.
- Śmietanę zastąp jogurtem naturalnym. Kremowa konsystencja dania na tym nie ucierpi, a gotowe danie będzie mniej kaloryczne i bogatsze w białko.
Makaron z truskawkami udekoruj świeżą miętą lub kilkoma listkami bazylii. Świetnie podkreślą smak całości i dodadzą orzeźwiający posmak.