Torcik migdałowy z dwoma masami
Słodka propozycja na rodzinne uroczystości! Jeśli chcesz nieco zmienić smak takiej delicji, wierzch zamiast migdałami, posyp grubymi wiórkami kokosowymi.
Sposób przygotowania
1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dobrze wymieszaj. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 25 minut.
2. Pozostałe masło stop wraz z 7 dag cukru. Dodaj 10 dag śmietany kremówki i gotuj 2 minuty. Pod koniec wrzuć płatki migdałowe oraz pistacje. Masę rozsmaruj na cieście. Piecz je jeszcze 15 minut. Wystudź i rozetnij nadwa blaty. Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim masę śliwkową. Schładzaj godzinę.
3. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj z resztą cukru oraz kwaśną śmietaną. Dolej likier. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno, domieszaj do masy. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie połącz z masą serową. Krem wyłóż na masę śliwkową, przykryj trójkątami ciasta. Torcik schładzaj 2 godziny.