Torcik naleśnikowy, z twarożkiem i płatkami zbożowymi

Na pewno ciekawym i zaskakującym sposobem na uczczenie Dnia Babci i Dziadka będzie – zamiast tradycyjnej, rysowanej – smaczna laurka, w podziękowaniu za wszystkie smakołyki, którymi przez cały rok rozpieszczane są wnuki.

Składniki - naleśniki

  • 230 g mąki pszennej (kopiasta szklanka)
  • 300 ml soku pomarańczowego 100%
  • 100 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju rzepakowego

Składniki - nadzienie

  • 150 g płatków np. Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki
  • 800 g kremowego naturalnego twarożku
  • czerwona pomarańcza

Sposób przygotowania

Mąkę łączymy z jajami, sokiem pomarańczowym i wodą gazowaną. Miksujemy na gładką masę, po czym dolewamy olej i mieszamy. Na nieprzywieralnej patelni, lekko natłuszczonej olejem, smażymy naleśniki (20 sztuk o średnicy około 12 cm). Na każdym z nich rozsmarowujemy twarożek i układamy warstwę płatków np. Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki. Wierzch ozdabiamy płatkami i pokrojoną, sparzoną pomarańczą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje