Torcik szwarcwaldzki

Klasyczne ciasto.

Torcik  szwarcwaldzki
Torcik szwarcwaldzki123RF/PICSEL

Składniki:
po 10 dag gorzkiej czekolady i masła, 1 czubata szkl. cukru,  6 jajek,  1 czubata szkl. mąki pszennej,  10 dag mielonych migdałów,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  3 szkl. śmietany kremówki,  1 słoik (850 ml) kompotu wiśniowego, 1 op. cukru waniliowego,  4 łyżeczki żelatyny,  3 łyżki wiśniówki,  kakao do dekoracji.
Przygotowanie:
Czekoladę stop. Masło utrzyj z 1/2 szkl. cukru, połącz z czekoladą. Oddziel żółtka od białek. Żółtka po jednym dodawaj do masy czekoladowej, cały czas miksując. Białka ubij, wymieszaj z masą. Dodaj mąkę, mielonymi migdały oraz proszek do pieczenia. Tortownicę wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Piecz je 40 minut w temp. 170ºC. Wystudź. Rozetnij na 3 placki.

Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Wiśnie osącz. Śmietanę ubij z resztą cukru i cukrem waniliowym, połącz z żelatyną. Placki skrop wiśniówką. Przełóż wiśniami i tężejącym kremem. Posmaruj także boki. Wierzch ozdób rozetkami z kremu śmietanowego. Tort schładzaj 3 godziny. Oprósz kakao.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas