Torcik szwarcwaldzki
Klasyczne ciasto.
Składniki:
po 10 dag gorzkiej czekolady i masła, 1 czubata szkl. cukru, 6 jajek, 1 czubata szkl. mąki pszennej, 10 dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 szkl. śmietany kremówki, 1 słoik (850 ml) kompotu wiśniowego, 1 op. cukru waniliowego, 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki wiśniówki, kakao do dekoracji.
Przygotowanie:
Czekoladę stop. Masło utrzyj z 1/2 szkl. cukru, połącz z czekoladą. Oddziel żółtka od białek. Żółtka po jednym dodawaj do masy czekoladowej, cały czas miksując. Białka ubij, wymieszaj z masą. Dodaj mąkę, mielonymi migdały oraz proszek do pieczenia. Tortownicę wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Piecz je 40 minut w temp. 170ºC. Wystudź. Rozetnij na 3 placki.
Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Wiśnie osącz. Śmietanę ubij z resztą cukru i cukrem waniliowym, połącz z żelatyną. Placki skrop wiśniówką. Przełóż wiśniami i tężejącym kremem. Posmaruj także boki. Wierzch ozdób rozetkami z kremu śmietanowego. Tort schładzaj 3 godziny. Oprósz kakao.