Torcik z mango

Jest puszysty i bardzo delikatny. Na pewno będzie miłą niespodzianką dla twojej drugiej połowy.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Formę w kształcie serca wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno,powoli dosypując 12 dag cukru i 1 cukier waniliowy.Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Przełóż do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz ok. 25 minut.Wystudź. Mango osącz na sitku, zalewę zachowaj. 

2. Namocz 3 łyżeczki żelatyny w zimnej wodzie, kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Połowę mango zmiksuj z 3 łyżkami cukru i drugim cukrem waniliowym.Mus połącz z twarogiem i rozpuszczoną żelatyną.Odmierz 40 ml zalewy z mango. Wymieszaj ją z likierem.Ponczem skrop spód biszkoptowy. Rozsmaruj na nim masę serową. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

3. Pozostałą żelatynę namocz w odrobinie wody,a kiedy spęcznieje, rozpuść,podgrzewając. Resztę mango zmiksuj. Wymieszaj z żelatyną.Masę rozsmaruj na wierzchu tortu. Schładzaj gojeszcze godzinę. Przed podaniem tort udekoruj pistacjami i ew. serduszkami wyciętymi z miąższu mango.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas