Torcik z owocami

Puszyste ciasto, które przygotujesz bez trudu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki - krem

  • 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 5 dag cukru pudru
  • 40 dag wiśni
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania

1. Białka ubij, dodając cukier i żółtka. Dosyp obie mąki i delikatnie wymieszaj. Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C.

2. Śmietanę ubij z cukrem. Dodaj mascarpone, żelatynę i zmiksuj. Wstaw do lodówki, by się dobrze schłodziło. 

3. Wiśnie umyj, usuń pestki, wsyp do garnka i gotuj z cukrem przez 10 minut. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i wymieszaj. 

4. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Na pierwszy wyłóż 3/4 wiśni i przykryj drugim. Wyłóż krem zostawiając trochę do dekoracji, przykryj biszkoptem. Udekoruj kremem i wiśniami. Schłodź. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje